Sa Godišnje skupštine Udruženja RVI Rogatica – Nezadovoljni visinom invalidnina

14.03.2020.

ROGATICA – Članovi Skupštine Udruženja RVI u Rogatici održali su juče, 13. marta, ranije zakazanu redovnu godišnju skupštinu kojoj je prisustrvovalo 18 od ukupno 25 izabranih. Razmatrani su izvještaji Nadzornog odbora i izvještaj o radu Udruženja tokom prošle uz usvajanje plana rada za tekuću godinu.

U izvještaju Nadzornog odbora rečeno je da je Udruženje ostvarilo ukupan prihod od 193.000 maraka u čemu je 2600 maraka članarina od registrovanih nešto više od 100 članova i po prvi put 9600 maraka grant iz budžeta opštine, čime je nakon godina nerazumjavanja Udruženje RVI postalo redovni budžetski potrošač. Na taj način, rečeno je na skupštini, i ovom udruženju nastalom poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata je omogućen koliko-toliko normalan rad kako bi se moglo angažovati svom osnovnom zadatku – poboljšanje položaja RVI koji žive na području opštine.

O tome je, poslije minute ćutanja u slavu umrlih RVI od prošle do ove skupštine, govorio predsjednik Udruženja Milomir Ećimović.

U prvom redu, naglasio je on, iz vlastitih sredstava sa po 100 maraka pomognuto je 33 RVI za slučaj smrti člana uže porodice, bolesti ili su se iz nekih drugih razloga našli u teškoj materijalnoj situaciji.

Osim toga, dva člana Udruženja sa ekonomskom podrškom samozapošljavanju od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju iz Prijedora dobilo je po 2500 maraka, a tri člana koristilo je banjsko-klomatsko liječenje.

Pored toga, rekao je Ećimović, naši članovi i prošle godine učestvovali su na ribolovnom kupu u organizaciji Saveza RVI Srpske. Dostojno smo proslavili krsnu slavu Svetog Pantelejmona i prvi put obilježili 10. septembar kao Dan RVI Srpske.

Ono što je posebno značajno, rekao je još prvi među jednakom RVI u Rogatici, ostvarili smo dobru saradnju sa Opštinskom upravom i ŠG „Sjemeć“. Tu je saradnja sa još nekim kolektivima u Rogatici sve s ciljem da direktno ili indirektno pomognu našim članovima.

Dobra saradnja ostvarena je i sa Savezom RVI Srpske. Zajedno smo nadležnim u Republici podnijeli zahtjev da se invalidnine povećaju za najmanje 10 posto. Nažalost, dobili smo 1,5 posto. S tim smo potpuno nezadovoljni i to je ono gdje ubuduće moramo još više raditi. Jer, većina RVI živi ispod ljudskog dostojanstva a dali su dio sebe za ovu državu i slobodu koju uživamo.

Povećanje invalidnina samo je jedna od obaveza koje je skupština stavila u program rada za tekuću godinu. Tu su i obaveza na planu zaštite prava i interesa RVI.

Uz to, nastaviće se aktivnosti i oko pružanja materijalne pomoći najugroženjim. Tražiće se i rješenja za zapošljavanje mlađih RVI u privredi i društvenim djelatnostima, ali i samozapošljavanja uz pomoć Fonda za profesionalnu rehabilitaciju iz Prijedira.

Nastaviće se saradnja sa Opštinom, Boračkom organizacijom, Udruženjem logoraša i drugim organizacijama proisteklim iz posljednjeg rata, te ŠG „Sjemeć“ oko obezbjeđenja ogrijeva za RVI.

I ove godine obilježiće se Dan RVI, 10. septembar, i krsna slava Sveti Pantelejmon uz poziv svim RVI sa područja opštine.

Tu je i dosta drugih obaveza koje su stavljene u zadatak Predsjedništvu i Udruženju kao cjelini.

Njihovim izvršenjem položaj RVI znatno bi se izmijnenio, zaključak je Skupštine, koja je na kraju umjesto nedavno preminulog Milivoja Sredojevića za novog člana Predsjedništva izabrala Radomira Alempića.