Sa manjim brojem stolova u ugostiteljskim objektima

16.03.2020.

FOČA – Trgovinski objekti u Foči od danas rade do 18.00 časova, a ugostiteljski do 20.00, s tim da će morati da prorijede broj stolova, da bi se povećalo rastojanje među gostima, kao mjera zaštite od širenja virusa korona.

Opštinski Krizni štab juče je donio odluku o skraćenju radnog vremena trgovinskih i ugostiteljskih objekata, a na današnjem sastanku usvojena je i mjera o smanjenju broja stolova u kafićima i restoranima.

Načelnik opštine Radisav Mašić kaže da je potrebno da razmak između stolova bude najmanje jedan metar.

„O tome će inspekcija, takođe, voditi računa. U svakom slučaju apelujemo na sve građane da ne paniče, da se pridržavaju mjera, da nema potrebe da gomilaju namirnice i da stavraju velike gužve u prodavnicama“, naveo je Mašić.

On je istakao da su opštinske inspekcije dobile ovlašćenja da više ne opominju, već da kažnjavaju one koji se ne pridržavaju propisanih mjera zaštite.

„Posebna opasnost je od ljudi koji dolaze iz zaraženih područja, a koji ne poštuju obavezu da se jave i ostanu u kućnoj izolaciji. Zbog toga stalno apelujemo da se jave telefonom svom porodičnom ljekaru i da poštuju preporuke. U svakom drugom slučaju bićemo prisiljeni da takvo nepoštovanje naredbi kažnjavamo“, rekao je Mašić.

Načelnik opštine je napomenuo da posebnu brigu vode o starim, bolesnim i socijalno ugroženim, te da su pozvali volontere omladinskih organizacija, Crvenog krsta, Centra za socijalni rad da se uključe u akciju dostavljanja sredstava za higijenu, hrane i lijekova toj kategoriji stanovništva.

On je podsjetio da je u toku dezinfekcija javnih objekata u šta će biti uključene i zajednice etažnih vlasnika i mjesne zajednice.

Šef opštinskog štaba Civilne zaštite Čedo Zelović pozvao je zajednice etažnih vlasnika da očiste stubišta da bi se mogla uraditi dezinfekcija.

„Imamo 107 registrovanih etažnih vlasnika. Dezinfekcija se ne može raditi na mjestima gdje nije izvršeno čišćenje. Uradićemo je do kraja ove sedmice, a planiramo da ponovimo i naredne sedmice, jer jedna dezinfekcija ne znači ništa“. rekao je Zelović.

Direktor Doma zdravlja Miroslav Ristanović kaže da na području opštine Foča nema zaraženih virusom korona, te da je u kućnoj izolaciji trenutno 12 osoba koje se došle iz zemalja sa povećanim brojem oboljelih.

„Imamo povećan broj građana koji su u panici, tako da apelujemo i na njih da nema razloga za paniku, jer nema nijedan registrovan slučaj pozitivan na virus korona. Osobe u kućnoj izolaziji moraju da poštuju naredbe i da ne izlaze 14 dana“, rekao je Ristanović.

Na sastanku Kriznog štaba rečeno je da se nastavlja pranje ulica, a opštinskim službama koje vrše dezinfekciju javnih objekata danas će se pridružiti i preduzeće „Sanitacija“ iz Zvornika.