Selo Podgaj kod Rogatice – Selo ostavili, prsten nisu zaboravili

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 09. marta 2020. 058.ba

ROGATICA – Tradicija se nastavlja. Drevna igra prsten ne gubi popularenost u selu Podgaj kod Rogatice u kome u dvadesetak kućnih numera žive porodice sa prezimenom Ujić. Igralo se nekad, igra se sada i, sudeći po interesu mladih bez obzira da li su u selu, Rogatici ili nekom drugom mjestu, igraće se još dugo.

Pokazalo je to i ovogodišnje finale koje je održano u večeri između prošle subote i nedjelje, sedmi na osmi mart, na „neutralnom terenu“ u ugostiteljsko-turističkom kompleksu „Seoski turizam Ziličina“ u komšiluku njihovog Podgaja.

Okupili su se najbolji prstenaši Ujića, i stari i mladi, da pri kraju zime odigraju zadnje dvije partije i time zaokruže burnu sezonu 2019/2020. u kojoj su, na večernjim sijelima u selu, odigrane brojne partije zaljubeljnika u ovu drevnu igru i dobiju pobjednika.

Ovo stari i mladi su ekipe koje se tradicionalno takmiče iz sezone u sezonu. U ekipi starih su djedovi i očevi, a za mlade igraju sinovi, unuci i, još najbolje, kada se nađe i po koji praunuk. O ovoj selekciji strogo se vodi računa. Na taj način u igru „uvlačimo“ mlade da bi oni vremenom mogli ovu tradiciju prenositi na svoje potomke. To se tako radi iz generacije u generaciju i zato se ne pamti od kada se prsten igra u našem selu, priča Jadranko O. Ujić, jedan od starnardnih učesnika finalne večeri koji je dugo igrao za mlade, a sada brani boje starih Ujića.

Branio sam, dodaje on, ali nisam odbranio. I ove, kao i prošle, godine pobijedili su nas mladi za koje su igrali Radoš, Peđa, Zoran, Bojan, Dragan i Nebojša, a nas stare predodio je Vojko, koji je došao iz Rogatice. Uz njega na potkrivanju i ćilenju bio je Milko, Radenko, Brane, Milorad i moja malenkost uz, i ove godine pojačanje koje smo imali u Novi Kosoriću iz susjednih Bukrića. Rezultat prve velike partije bio je 201:85, dok su malu partiju dobili sa rezultatom 101:34.

I dok su prvu partiju dobili ubjedljivo, u drugoj smo najvećim dijelom bili superioroni mi stari. Malu partiju dobili smo sa rezultatom 101:42 i u nastavku vodili sa 125:60. Da bi se mladi, uz bolje potkrivanje, popravili i izjednačili na 165:165 i vrlo brdo došli do pobjedničkih 201, dok su stari ostali na 165.

Mora se priznati, dodaje kapiten starih Vojko, bili su bolji. Bolje su potkrivali, ali i ćilili, što je osnova za dobru igru prstena.

I ovogodišnje finalno veče bilo je svojevrsna atrakcija. Ton joj je davao gost iz Bukrića Novo Kosorić. Bio je na strani starih, ali im nije mnogo pomogao ni u potkrivanju ni u ćilenju. Brzo su ga mladi pročitali. Inače, već od početka kvalitet je bio na njihovoj strani što je želja i cilj ovog jedinstvenog takmičenja. Postali su novi-stari pobjednik ovog zanimljovog takmičenja koje je proteklo uz zdušno navijanje i sočna dobacivanja, „ljutnje“ nakon što se digne pogrešan potkrivak ili se ne posluša prijedlog saigrača i naleti na punu kad ne treba.

Igra prstena ne može proći i bez obaveznih pratilaca kafe i domaće mučenice rakije, da bi na kraju uslijedila i večera. Kad igraju u kućama po selu sve to obezbijeđuje domaćin, a ovdje u Ziličini, za razliku od drugih igara, radi utjehe, platio je pobjednik.

Ovo nezaboravno veče i takmičenje imaće i svoj nastavak. Zakazan je na istom mjestu iduće godine do kada, kako rekoše mladi, stari moraju promijeniti taktiku igre i napokon doći do pobjede.

SNAHE

Prsten u Podgaju ne samo što igraju muškarci, nego je popularan i kod žena.Igraju ga često ostavljajući svoje svakodnevne, večernje, poslove predenja i pletenja.

Ova drevna igra na brzake osvojila je i najmlađu snahu Ujića, Aleksandru (Bartula) koja je prošlog ljeta došla u Podgaj i uz supruga Radoša zavoljela i prsten. Iako ga nije igrala sa svojim u Sokocu, brzo je svještila pravila igre i ekipi sa kojom igra donosi vrijedne poene, priča Jadranko O. Ujić.

Napomena: Za svaki slučaj, evo i pravila igre prstena po Ujićima:

„Za igru koristi se jedan prsten, 10 čarapa, priglavaka, rukavica ili papa (potkrivci). Pošto se prsten igra zimi, po pravilu svi potkrivci su od vune. Tu je i jedna platnena maramica, koja se zove „sara“. Igru u jednoj ekipi nosi pet do šest takmičara. Startno potktivanje donosi onom ko izvlačenjem dobije prstena sa ćoška „sare“, a prvi, drugi i pretposljenji potkrivak su pune i donosi pravo novog potkrivanja. Kada se prsten nakon „ćilenja“ (otkrivanja ispod koje je potkrivke prsten) ne nađe u zamišljenoj, odnosno fuli u prazno, onda se preostali dio potkrivaka zbraja i pripisuje ekipi koja potkriva s tim što ukupan zbir ne može biti na „svetom“ broju 9 i nula, pa se zbir povećava za 2 poena i ide 11, 21, 51, 101 itd.“

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.