SO-e Rogatica – Snižene cijene usluga građanima

15.03.2020.

ROGATICA – Vrijeme je kad svako sniženje cijena po makar i za koju marku građanima puno znači. A kad sniženje ide i do 50 posto, onda je to za rubriku „vjerovali ili ne“. Upravo to se desilo na posljednoj sjednici SO-e Rogatica na kojoj je, na prijedlog načelnika opštine Milorada Jagodića, donesena nova odluka o visini učešća građana u troškovima određenih usluga iz oblasti socijalnog rada koje su od dosadašnjih cijena u cjelini uzev niže za 50 posto.

Marina Ćosović, direktorka opštinskog Centra za socijalni rad reče da su ove usluge kao obaveza uvedene davne 2002. u djelartnost Centra sa cijenama za njihovo izvršenje. Riječ je o uslugama koje nisu u funkciji preventivne djelatnosti u ostvarivanju prava iz oblasti socijalne i porodične zaštite i traže na lični zahtjev građana.

U prvom redu, objasnila je ona, spada izdavanje uvjertenja za izdržavanje članova uže porodice u matičnoj državi u svrhu poreskih olakšica podnosioca zahtjeva u inostranstvu gdje se nalazi na privremenom radu. Za tu uslugu do sada su građani plaćali 100, a od sada će plaćati 50 maraka.

Za izdavanje saglasnosti za privremeni boravak maloljetne djece u inostranstvu u svrhu izdavanja turističke vize ubuduće će se plaćati 15 maraka, saglasnosti za privremeni boravak punoljetnog lica u inostranstvu u svrhu zaposlenja i kraćeg boravka u inostranstvu da mu je porodica u matičnoj državi materijalno obezbijeđena 10 maraka, za izdavanje saglasnosti za otpust državljanstva i socijalnu anamnezu kojom se dokazuje status i položaj porodice u svrhu dobijanja prioriteta i olakšica pri rješavanju stambenih pitanja po 25 maraka, umjesto dosadašnjih 50.

Za sva druga uvjerenja propisana zakonom, a odnose se na pribavljanju koristi za stranku plaćaće se po 15 maraka.

Ovom odlukom, naglasila je direkktorka Ćosović, Centar gubi značajan dio sredstava na godišnjem nivou. Ali, pošto je ona u interesu građana, ova sredstva će se morati nadoknađivati na druge načine i štednjom, ali ne na uštrb socijalnih i drugih stalnih i povremenih davanja bilo koga korisnika prava iz socijalne i porodične zaštite.