Borba sa virusom korona u Rogatici – U medicinskom karantinu još šest lica

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 15. aprila 2020. 058.ba

ROGATICA – Od pojave virusa korona u Domu zdravlja „Dr Zoran Mitrović“ u Rogatici je mobilno stanje. Ono što je najvažnije, reče direkktor ove javne ustanove doktor Siniša Milješić do današnjeg dana nije registrovan ni jedan slučaj zaraze. Šest lica je u 14-todnevnom medicinskom nadzoru u mini karantinu koji se nalazi u staroj zgradi Doma zdravlja, koja je i sama u svojevrsnoj izolaciji, opasana žutom upozoravajućom trakom. Radi se o licima koja su građani sa područja opštine Rogatica a došli kući iz susjedne Srbije i Hrvatske, ali i iz Njemačke, Austrije i Švadske. Oni će, kao i svi drugi do sada, biti testirani na virus korona i ako nalazi budu negativni biće poslati kućama. Eventualno pozitivni otići će na liječenje.

Pored šest lica u karantinu, dodao je doktor Milješić, koji zajedno sa medicinskim tehničarem Vlatkom Vukovićem, danonoćno bdije nad zbivanjima u borbi sa virusom „kovid 19“, još devet lica je u kućnoj izolaciji i pod stalnim medicinskom nadzorom, a 151 lice je izašlo iz izolacije.

U cilju uspješnije borbe sa virusom korona u Domu zdravlja moralo se pristupiti i djelimičnoj reorganizaciji zdravstvene službe oko prijema pacijenata. Tako je dosadašnji glavni ulaz u staru zgradu namijenjen isključivo za ulaz u karantin. Služba hitne pomoći premještena je u novu zgradu i prostorije gdje je bila bivša medicina rada, a ambulante porodične medicine i dalje su u staroj zgradi ali sa ulazom sa bočne, sjevero-zapadne, strane, naravno uz korišćenje zaštitnih maski i rukavica.

Pošto je i u Rogatici odlukom Opštinskog Štaba za vanredne prilike kod UniKredit banke otvoren poseban tekući račun za donacije u borbi protiv virusa korona, iz Odjeljenja za finansije Opštinske uprave rekoše da je do sada uplaćeno 2100 maraka.

Ova i druga sredstva koja se budu prikupila biće utrošena za nabavku medicinske i zaštitne opreme, dezinfakcijskih sredstava i paketa podrške licima slabijeg imovnog stanja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.