Magdalena Ilić, atletičarka SAK „Rogatica“ – Niže petice i ostavja medalje

08.04.2020.

ROGATICA – Bogatu atletsku baštinu u opštini Rogatica naslijedio je Srpski atletski klub „Rogatica“. Kadrovski i materijalnni uslovi razlog su što na širem planu nema nekih impresivnih rezultata i zvučnih imena poput nekadašnjih Milada Petrušića, Fuada-Džange Mešića, Ljiljane Sokolović, Drage Lubarde, Zorana Kojića, Hamze Alića, Tanje Marković i drugih poznatih atletičara i atletičarki.

Kako sada stvari stoje mladi atletičari sa kojim radi veteran Dejan Mićević, nagovještavaju da će Rogatica za godinu-dvije ponovo imati s kim da se ponosi. Jedna od velikih nada je i Magdalena Ilić (14) učenica sedmog rareda Osnovne škole „Sveti Sava“.

Takmičeći se u skoku u vis i trci na 100 metara sa preponama kao mlađa i starija pionirka, ona je već poznato ime u Republiic Srpskoj i BiH. O tome, ona kaže:

Ne računajući dječije igre u kojim sam od malih nogu preskakala ograde i trčala kad je trebalo i kad nije, atletikom se bavim evo skoro pet godina. Za moje dosadašnje uspjehe ipak najzaslužniji je moj trener Dejan Mićević. On je kao iskusni atletski učitelj otkrio šta meni najviše „leži“. Ja sam ga poslušala i u skoku u vis i trčanju na 100 metara sa preponama iz godine u godinu postižem sve bolje rezultate. U ovu godinu kao starija pionirka ušla sam sa 155 centimetara u skoku u vis i sa 17,10 sekundi u trci na 100 metara sa preponama, reče Magdalena.

Magdalena je, dodaje njen trener Dejan Mićević, dragulj atletike u Rogatici. Već je prvakinja BiH za mlađe i starije pionirke u skoku u vis okitivši se zlatnim medaljama na prvenstvima za 2019. u Sarajevu i Čitluku, a prvo mjesto u Republici Srpskoj osvojila je u Banja Luci.

Osim toga, Magdalena je prošle godine učestvovala i u veoma jakoj konkurenciji pobijdila na mitingu u Sremskoj Mitrovici, Goraždu i Sarajevu. Tu je i pobjeda u finalu Nestle lige BiH i dvoranskom mitingu u Sarajevu.

Ono čim se ona i ja kao njen atletski učitelj posebno ponosimo je prvo mjesto na Atletskom mitingu „Partizan 1945“ u Beogradu, gdje je nadskočila i na kojem su joj na cilju u leđa gledale nade atletskih klubova Crvena zvezda, Partizan i nekih drugih klubova iz Beograda i Srbije, kazuje Mićević.

Uz to što postiže zapažene rezultate u atletici u kojoj je do sada osvojila 37 medalja, od čega 15 zlatnih, 9 srebrenih, 8 bronzanih i 5 „ostalih“, za učešće na takmičenjima, ova vrijedna djevojčica je i odličan učenik. Kako je prate medalje na atletskim borilištima, tako i u đačkim knjižicama bilježi samo petice.

Ako ne bude nekih ne predviđenih teškoća, kao što je prošlogodišnja povreda, zbog koje je van atlketskih staza bila skoro osam mjeseci, biće, reče Magdalena, i petica i medalja. Naravno uz uslov da se što prije okonča ova bolest koju je donijela pandemije virusa korona zbog koje je treninge i atletska borilišta „samoizolacijom“, sa ostalim članovima porodice, zamijenila mirnoćom u selu Gornje Osovo, kod Rogatice.

Tekst i foto: Sreten Mitrović