Osnovna škola „Sveti Sava“ u Rogatici – Novi direktor sa novim obavezama

13.04.2020.

ROGATICA – Kada je u redovnoj proceduri provedenoj od strane Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske polovinom februara imenovan i preuzeo dužnost novog direktora Osnovne škole „Sveti Sava“ u Rogatici, Milomir Draganić, magistar redovne nastave, imao je namjeru da svu svoju energiju i znanje posveti unapređenju procesa obrazovanja u centralnoj školi u Rogatici i područnim odjeljenjima na Borikama, u Žepi, Stjenicama i Brankovićima.

Uz svakodnevne obaveze kao prvog od oko 100 prosvjetnih i ostalih radnika u centralnoj školi sa više od 840 učenika, koji su svrsteni u 39 odjeljenja, čekali su ga zadaci oko upisa i registracije prvačića, probna i mala matura za učenike devetih razreda i testiranje učenika petih razreda iz srpskog jezika i majska škola u prirodi u Trebinju. U programu njegovog rada bio je nastavak renoviranja pet učionica u „maloj školi“, kako se zove dio objekta škole u kome se obrazuju učenici od prvog do zaključno sa petim razredom, i svih mokrih čvorova u zgradi centralne škole koja je građena davne 1975. godine.

U planu je bilo i da se izvrši renoviranje fiskulturne sale i utopljavanje cijele zgrade škole sa novom fasadom i obave neki drugi sitniji radovi kako bi porastao kvalitet življenja, rada i boravka nastavnika i učenika u ovoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi.

Promjenom do koje je došlo zbog pojave virusa „kovid 19“ mnoge od ovih obaveza su stavljene na čekanje, a neke čak i potpuno zaustavljeni. O tome Draganić kazuje:

Virus korona i proglašđavanje vanrednog stanja broj radnika koji dolaze redovno na posao smanjen je u velikoj mjeri. Dobar dio njih poslove obavlja od kuće putem računara i nastavu na daljinu. Realizuju se nastavni časovi na Javnom servisu RTRS u terminu od 9 časova za prvi razred do 13,55 časova kada se završava nastava za učenike devetih razreda.

Ovo je za sve nas novi, bez iskustva i za najstarije prosvjetne radnike, vid nastave u kome su svi nastavnici i učenici putem društvenih mreža međusobno povezani. Međusobno komuniciraju, učenici šalju zadaću nastavnicima, dobivaju savjete i povratne informacije od nastavnika.

Kao direkktor mogu da pohvalim sve nastavnike i učenike da su pokazali da ih ništa, pa ni „kovid 19“ ne može iznenaditi i u vrlo kratkom vremenu uspjeli su da pređi i na ovakav vid nastave. Veliki je to izazov i iskustvo o kome ćemo, nadam se, živi i zdravi i svi na broju, pričati mlađim generacijama, reče na kraju novi direktor Osnovne škole u Rogatici, Milomir Draganić.