SRD „Mladica“: Zabranjen ribolov na pritokama Drine

Radio Foča - 27. aprila 2020. 058.ba

Ribolovci u Foči

FOČA – Sportsko-ribolovno društvo „Mladica“ iz Foče donijelo je odluku o zabrani ribolova na ušćima Ćehotine, Bistrice i Sutjeske u rijeku Drinu u cilju zaštite i unapređenja ribljeg fonda u vrijeme mrijesta.

Na rijeci Ćehotini, ribolov je zabranjen 50 metara od pješačkog mosta kod Osnovne škole „Sveti Sava“ uzvodno do Gradskog stadiona, na Bistrici od ušća u Drinu uzvodno do mosta na Avdagića Luci, kao i na lijevoj obali Drine po 50 metara nizvodno i uzvodno od ušća sa Bistricom i na Sutjesci od ušća u Drinu uzvodno 300 metara.

Zabrana važi od danas i trajaće sve dok komisija, koju će formirati Upravni odbor „Mladice“, ne utvrdi da je završen mrijest ribe u ovim rijekama.

Mrijest škobalja počinje obično krajem aprila, kada se ova riba u velikim jatima povlači iz hladne Drine u njene toplije pritoke, a ovaj prirodni fenomen neodgovorni pojedinci koriste za krivolov i nezakonito izlovljavanje škobalja, kojeg je za vrijeme mrijesta lako uloviti.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.