U susret sjetvi krompira u Rogatici – Oslonac na sjeme domaće proizvodnje

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 08. aprila 2020. 058.ba

ROGATICA – Ako je suditi prema tempu pražnjenja trapa u koji je u Šetićima, nedaleko od Borika, doo „Agromont“ iz Rogatice prošle jeseni uskladištio 280 tona krompira, u čemu je 168 tona sjemenski i 112 tona merkantilnog, odnosno krompira za jelo, onda će ovaj i ostali proizvođači ove povrtlarske kulture sa zadovoljstvom trljati ruke. Otići će i posljednja od 7400 tona koliko je prošle jeseni na području opšrtine ubrato krompira.

Novak Motika, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Solanum- produkt“ i vlasnik DOO „Agromont“, reče da prodaja i jedne i druge vrste krompira ide bolje nego se očekivalo. Kao i ranijih godina plasman ide širom Republike Srpske, a ne male količine otišle su i u poljoprivredne apoteke i u dobar dio Federacije BiH i, što je najvažnije, po cijenama koje nisu mijenjane već dvije-tri godine.

Najtraženija sorta krompira je dezire koja ima bijelu boju „mesa“ i pogodan je za prženje i pravljenje pomfrita i drugih sličnih proizvoda. Tražene su i naše dobre „stare“ sorte agria, kenebek i faluka, a na tržište se sve više probija i nova sorta belini sa svjetlo-žutim mesom veoma dobrog ukusa i zadovoljavajućim rodom koju karakterišu i ostale solidne komponente pri spremanju za jelo, reče Motika.

Pošto se uveliko primiče i početak sjetve krompira „Solanum-produkt“ i „Agromont“ planiraju i ove godine sjetvu na oko 30 hektara na vlastitom zemljištu i zemljištu u vlasništvu Republike Srpske uzetom pod zakup. Za sjetvu uglavnom na boričkom platou će se najvećim dijelom koristiti vlastito sjeme, ali zbog ranije sklopljenih ugovora, posijeće se i nešto krompira elite uvezenog iz Holandije.

I kod ostalih proizvođača sjemenskog i merkantilnog krompira mobilno je stanje. Cilj je da se prodaju prošlogodfišnje zalihe, ali i izvrši priprema za novu sjetvu. Slično je i kod porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i ostalih domaćinstava, pa se očekuje da će, uz korišćenje pripadajućih podsticaja koje daje resorno ministarstvo i lokalna zajednica, biti zasijano više od prošlogodišnjih 297 hektara, rekao je načelnik Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti u Opštinskoj upravi Delivoje Đerić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.