„Dojave“ dobijaju sudski epilog

Radio Foča - 18. maja 2020. 058.ba

FOČA – Okružni sud u Trebinju potvrdio je presude Osnovnog suda u Foči protiv pet lica iz Foče koji su putem kladioničarskih prevara na internetu oštetili brojne građane širom bivših jugoslovenskih republika i zapadne Evrope. Lica su presuđena za krivična djela prevara i pranje novca, a izrečene su im novčane kazne, istaknuto je na redovnoj konferenciji za novinare PU Foča.

Prije tri godine Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske i Policijska uprava Foča na području ove opštine započeli su operativnu akciju kodnog naziva “Dojava” tokom koje je uhapšeno na desetine lica osumnjičenih za kladioničarske prevare, iznude i pranje novca putem interneta.

U okviru ove akcije PU Foča je, u periodu od 2017.do 2020.godine nadležnim tužilaštvima podnijela više od 200 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima prevara i pranje novca protiv par stotina lica koja su putem „kladioničarskih prevara“ oštetila više od hiljadu građana širom regiona i zapadne Evrope, pričinivši im milionsku štetu.

Uprkos tvrdnjama pojedinih osumnjičenih da u počinjenim radnjama nema elemenata krivičnog djela, te da nema mjesta ni sudskom procesuiranju, „dojave“ dobijaju sudski epilog.

Presude su dokaz ranije dobro obavljene policijske istrage i prikupljenih dokaza, kao i saradnje sa drugim policijskim organima i agencijama, smatraju u PU Foča.

-Osnovni sud u Foči je nadležan za ta krivična djela. Nakon prve presude suda uložene su žalbe od okrivljenih lica i njihovih branilaca, ali je Okružni sud u Trebinju potvrdio presude suda u Foči, što daje satisfakciju da se nastavi rad po ovoj problematici. Presude su donesene protiv pet lica, a one su uglavnom novčane kazne- rekao je načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović.

Presuđena lica dužna su, kako nezvanično saznajemo, da uplate 20 odsto od iznosa koji su stekli putem kladioničarskih prevara, dok lica koja su oštećena imaju pravo da protiv prevaranata podnesu privatnu tužbu.

Iako je policija već zadala dobre udarce „kladioničarskoj onlajn prevari“ te uhapsila desetine prevaranata koji su uzimali novac naivnih građana, u Foči se i dalje, prema operativnim saznanjima, pojedinci sporadično bave „sigurnim dojavama“.

Osim „dojava“ koje su obilježile protekli period, pripadnici PU Foča, tokom mjeseca aprila, najviše su bili angažovani na čuvanju reda i mira tokom vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom virusa korona.

Na području koje operativno pokriva ova Uprava, zabilježeno je 26 krivičnih djela, pet više nego u aprilu prošle godine, naveo je Tomović.

-Bilježimo povećanje za 23,8 procenata. Ukupan koeficijent rasvijetljenosti je 88 odsto, a koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela od strane nepoznatog izvršioca je 40 odsto. Po strukturi, 23 počinjena krivična djela su iz opšeg kriminaliteta, dva iz privrednog i jedno iz oblasti bezbjednosti saobraćaja-naveo je Tomović.

Javni red i mir u aprilu je narušen 42 puta, tokom kojih je počinjeno 48 prekršaja, dok je u istom mjesecu lani evidentirano sedam narušavanja, odnosno deset prekršaja. Veći porast rezultat je kršenja policijskog časa koji je bio na snazi, te drugih zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije, rekao je načelnik Odjeljenja policije PU Foča Voislav Krunić.

-Najveći broj prekršaja odnosi se na kršenje ograničenja kretanja na određenom prostoru. U aprilu smo evidentirali 35 prekršaja , u martu šest, a do sada u maju 15. Pored toga, realizovali smo i zaključke o korištenju zaštitne opreme na javnim mjestima i do današnjeg datuma sankcionisali smo 14 lica koja nisu postupala po tom zaključku-rekao je Krunić.

U aprilu nije zabilježeno vršnjačko nasilje, napad na policijske službenike, dok su zabilježena tri slučaja nasilja u porodici. Dogodilo se deset saobraćajnih nezgoda u odnosu na 23 u istom prošlogodišnjem periodu, što je smanjenje za više od 50 odsto. Svi ovi pokazatelji uticali su da je ukupno stanje bezbjednosti na području PU Foča ocijenjeno povoljnim.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.