Modernizacija sportskih objekata u Rogatici – Uskoro tartan staza najbolja u BiH

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 01. maja 2020. 058.ba

ROGATICA – I pored toga što je u toku borba porotiv virusa korona, radnici i mehaniozacija AD „Romanija-puteva“ iz Podromanije kod Sokoca već desetak dana intenzivno rade na rekonstrukciji atletske staze u okviru Sportsko-rekreativnog centra „9. januar“ u Rogatici.

Ide se na postavljanje tartan staze, kako je rekao načelnik opštine Milorad Jagodić, koja će uz bazen za kupanje u kome će se, ako dozvoli virus „kovid 19“, prvih vrućih dana narednog ljeta okupati i prvi kupači i sa izgradnjom sportske dvorane, za koju su prošle jeseni stavljeni temelji i noseći stubovi, stvariti uslove za sadržajniji i kvalitetniji život posebno mladih narašđtaja i unapređenje sporta u opštini.

Zamijenjuje se stara šljakasta staza koja je postavljena sada već davne 1987. godine, kada su početkom jula u Rogatici održane prve, 33, . Međurepubličke omladinske sportske igre (MOSI) i otvoren novi moderni sportsko-rekreativni centar u gradu na obalama Rakitnice.

Podsjećanja radi, od tada pa do današnjih dana u Rogatici su održane još dvije ove velike sportske manifestacije mladih – 44-te 2007. i 53. – 2016. godine, ali pod novim imenom – Međuopštinske omladinske sportske igre država Srbije, BiH sa Republikom Srpskom i Crne Gore.

U ovoj fazi radova, kazuje Vladimir Radojević, šef radilišta AD „Romanija-putevi“, koji su već urađeni od oko 70 posto. Skida se postojeća šljaka i njena podloga, ivičnjaci, betonske ploče, jama za skakače i vrše pripreme za novu stazu koja će na bočnim stranama imati širinu od oko 8 metara. Sa sjeverne i južne strane širina staze biće od 35 do 40 metara i na tim dijelovima će biti tereni za razne atletske discipline. Cijela staza se nasipa kamenom čija visina je 40 centimetara i na tako pripremljen teren ide asfaltna podloga debljine osam centimetara i tartan minimamle visine 1,3 centimetra.

Poznati atletski radnik i aktuelni trener u Srpskom atletskom klubu „Rogatica“ Dejan Mićević, koji se, čini se, i najviše obradovao početku radova na rekonstrukciji atletske staze, reče da će ona biti jedna od najbojih, ako ne i najbolja, u Republici Srpskoj i cijeloj BiH. Tu je šest staza po IAAF sertifikatima sa dva paralelna skočilišta za dalj i troskok, tri skoričišta za skok u vis i skok sa motkom, dva bacališta za kuglu, disk, kladivo i koplje. Pored toga u okviru staze je i jama sa vodom za stipl džez i ostalom pratećom infrastrukturom koja će zadovoljavati njaveće zahtjeve pri održavanju svih atletskih manifestacija pa i svjetskog nivoa.

Tartan stazu finansira opština Rogatica. Sredstva u visini od 950.000 maraka obezbijeđena su iz kretita od 2,7 miliona maraka sa kojim se, na inicijativu aktuelnog načelnika opštine Milorada Jagodića, polovinom prošle godine kod Investiciono-razvojne banke Republike Srpske zadužila opština.

Kad se završi tartan staza, otvori već izgrađeni bazen za kupanje i izgradi sportska dvorana, Rogatica će imati nešto što nemaju mnoga druga i veća mjesta ne samo u Republici Srpskoj i BiH, nego i u regionu. Imaće, što se kaže, pod jednim krovom i sa jednom ulaznom kapijom sportsko-rekreativni centar, koji nosi ime jednog od najvažnijih datuma u istoriji Republike Srpske, u kome će se upražnjavati sve vrste sportova od atletike kao kraljice sporta do fudbala kao najvažnije sporedne stvari u životu, ponosno pričaju mnogi dobronamjerni Rogatičani.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.