Prvačića manje nego ikada

26.05.2020.

Osnovna škola „Sveti Sava“ u Rogatici

ROGATICA – Kao i u ostalim osnovnim školama u Republici Srpskoj i u Rogatici će sa krajem ove nedjelje i mjeseca učeničke klupe napustiti učenici devetih razreda. Radi se o osamdesetak malih maturanata iz tri odjeljenja koji su najveći dio nastave drugog polugođa odslušali radom na daljinu. I pored toga, po ocjeni novog direktora Škole Milomira Draganića oni u nastavak školovanja idu sa solidnim nivoom znanja.

Istovremeno, ali na neuobičajen način, okončan je i upis učenika u prve razrede. Na opšte zaprepaštenje, upisano je svega 63 prvačića.

To je manje nego i jedne u posljednjih desetak i više godina, a bolji poznavaoci tvrde manje nego što je ikada ranije upisivano. Naglo opadanje broja prvačića počelo je posljednjih godina, pa ih je primjera radi, prošle godine upisano je 85, u školskoj 2018/2019. – 79, a godinu dana ranije 77…

U prvom redu podbacila je Rogatica, gdje je upisano svega 59 prvačića, a da se ne govori o četiri područna, seoska, odjeljenja u koja je upisano samo 4 učenika. U devetorazredno odjeljneje na Borimaka upisan je jedan prvačić, a u petorazredno u Stjenicama dva i jedan u Brankovićima.

Područno odjeljnje u Žepi ove godine neće imati ni jednog prvačića, reče direktor Draganić.