Sojka, ptica koju vole šumari a mrze lovci

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 19. maja 2020. 058.ba

Zanimljivost iz ptičijeg svijeta u Rogatici

ROGATICA – Sojka, kreja ili kreštalica, spada u red lijepih i zanimljivih ptica. Ne zna hodati, nego samo skakutati i letjeti. Neki je smatraju korisnom, a drugi, u većem broju, štetnom i najvećim predatorom među pticama. Kad god ima priliku i gdje god nađe, a veliki je tragač, uništava jaja i mlade drugih ptica.

Vole je šumari, jer raznošenjem raznog sjemena pomaže u nastanku novih šuma. Ali, zato, mrze je lovci. Uništava mlade fazana, golubova i drugih ptica na jednoj, a pri dolasku lovaca u šumu kreštanjem „obavještava“ ostale stanovnike šume na opasnost, na drugoj strani.

Zbog svoje pokretljivosti i maksimalne opreznosti, vrlo teško je snimiti u prirodi. Ipak, ovih dana došla je u objektiv našeg foto-aparata u selu Sjeversko, gdje je povećan broj ovih prelijepih ptica, ali zato je sve manje vrabaca, golubova, sjenica i drugih domaćih ptica pjevačica, rekoše u ovom selu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.