Biseri posljednje generacije srednjoškolaca u Rogatici

30.06.2020.

LUKA NOVAKOVIĆ NA ČELU ODLIKAŠA

ROGATICA – Virus korona koji još ozbiljno prijeti zdravlju ne gledajući na dob i pol stanovnika, razlog je da je ovogodišnja 56. generacija srednjoškolaca u Rogatici, u kojoj je bilo 72 učenika u dva odjeljenja gimnazije, jednog odjeljenja ekonomskog i jednog poslovno-pravnih tehničara, okončala četverogodišnje školovanje bez maturske večeri i svega ostalog što tradicionalno prati dane kojih se maturanti sjećaju do kraja života.

Ove godine sve se svelo na to da je uz primjenu preporučenih mjera borbe protiv virusa „kovid 19“, izvršena podjela svjedočanstava, diploma i školskih nagrada po razredima, a za 16 odlikaša prijem je upriličen kod načelnika opštine Milorada Jagodića koji im je uručio skromne nagrade i poželio sreću i dobro zdravlja u nastavku školovanja i povratak u rodno mjesto sa diplomama različitih privredi i društvenim službama opštine potrebnih stručnjaka.

Među odlikašima bio je i učenik generacije Luka Novaković iz 4/1 razreda gimnazije koji je srednjoškolsko obrazovanje okončao sa odličnim uspjehom i primjernim vladanjem.

Nisam „Vukovac“ i žao mi je zbog toga. Razlog je jedna četvorka iz mog omiljenog predmeta, matematike, koju sam upisao na kraju prvog razreda kada sam bio isuviše „zelen“ da bih razmišljao da mi ta četvorka u nastavku školovanja može nešto značiti, priča Luka.

Inače, dodaje on, srednjoškolsko obrazovanje ostaće mi u trajnom sjećanju. Dobro sam život organizovao i uvijek imao vremena za učenje i vannastavne aktivnosti, izlaske sa „rajom“, praćenje interneta i ostalo što nosi vrijeme u kome živimo. Isto tako, u svakoj prilici pomagao sam i roditeljima, posebno ocu koji je baveći se zemljoradnjom već „dao“ veterinarski fakultet najstarijoj sestri i ona je počela raditi u našoj Rogatici. Druga, takođe od mene starija sestra, je na četvrtoj godini Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu u koji ću i ja, ako uspješno položim prijemni ispit, ali na Tehničkom fakultetu gdje sa puno optimizma idem već sutra.

Za ovaj fakultet odlučio sam se jer sam kroz cijelo dosadašnje školovanje volio prirodne nauke koje sam uspješno prezentovao i kroz više takmičenja u okviru škole i regije. Nisam bježao ni od ostalih predmeta, ali su mi više ležali predmeti kao što je matematika, fizika, infomatika i engleski jezik, reče na kraju učenik generacije srednjoškolaca u Rogatici, Luka Novaković, koji ne zaboravlja neizmjernu podršku razrednog starješine profesorke Smiljke Batinić, rodbine i prijatelja.

Lukinu generaciju na svojevrstan način obilježila je i Martina Abazović, učenica 4/2 razreda gimnazije. Ona je srednjoškolsko obrazovanje okončala sa, kako reče, zadovoljavajućim vrlo dobrim uspjehom. Ali zato ostaće zabilježeno da za četiri godine školovanja sa nastave nije izostala ni jedan jedini čas. Time se priključila Neveni Samardžija i Milici Maksimović, koje su u ranijim generacijama bile učenice bez i jednog časa izostanka sa nastave.

Uspjela sam to zahvaljujući činjenici da sam, hvala Bogu, bila zdrava iako sam više od dvije godine na nastavu dolazila iz sela Bjelogorci koje je skoro pet kilometara udaljeno od Rogatice. Neko će, možda, reći pa zar je na nastavu dolazila i na krsnu slavu. Meni se potrefilo da je moja porodična slava i slava škole – Sveti Sava. To je „zasluga“ da ni tada ne budem odsutna sa nasatve, kazuje još Martina koja se nada da će dalje školovanje nastaviti na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru za zanimanje medicinsko-laboratorijsko inženjerstvo. Uslov je uspješno položen prijemni ispit na koji ide početkom jula.