Boračka organizacija u Rogatici – Put za sjećanje na prvu boračku žrtvu

01.06.2020.

ROGATICA – Postala je tradicija da se u organizaciji Opštinske Boračke organizacije i mjesne organizacije Seljani svakog 20. maja izađe na Rajslaze, u šumi Zasada, na domak sela Seljani, kod prigodnog spomen-obilježja koje čuva sjećanja na Draženka Mihajlovića koji je kao prva, vojnička, ratna žrtva na području opštine poginuo na ovom mjestu 20. maja 1992. prisluže svijeće zadušnice i položi cvijeće i vijenci.

Zbog mjera zaštite od virusa korona ove godine posjeta Rajslazama bila je više nego skromna. Došli i svijeće prislužili najbliži iz rodbine i najodgovorniji iz Boračke organizacije. Ali, zato godišnjici sjećanja na Draženka Mihajilovića svojevrstan prilog dalo je Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“. Izgradili su put do spomen-obilježja koje čuva sjećenje na Draženka koji je poginuo u 20 godini života, samo sedam dana nakon dolaska kući iz Beograda, gdje je služio redovni vojni rok u bivšoj JNA.

Nebojša Šubara, rukovodilac Službe za praćenje i unapređenje proizvodnje u „Sjemeću“ reče da su izgradnjom šumskog kamionskog puta od Novog sela, kako zovu ovaj dio Seljana, kroz Zasadu, dužine 1.5 kilometara za izgradnju nimalo lake trase, uz finansijski trošak od nešto više od 76.000 maraka, postignuta dva cilja. U cjelini ili djelimično za eksploataciju otvorena su tri odjela niskih šuma na jednoj strani i omogućen prilaz i vozilima do spomen-obilježja Draženku Mihajloviću na drugoj strani. To je naš skromen doprinos čuvanju uspomene na ovog hrabrog mladog borca koji je dao život u najboljim godinama čuvajući rodno selo, srpstvo i Republiku Srpsku.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Mišo Sokolović zahvaljuje se „Sjemeću“ koji je izgradnjom puta do spomen-obilježja Draženku Mihajloviću omogućio da se brže i lakše dođe do ovog mjesta pijeteta koje je već postalo mjesto okupljanja ne samo mladih iz Seljana, nego i sa cijelog područja opštine, posebno školaraca svih nivoa.

Pored spomen-obilježja na Rajslazama, imamo mi, naglasio je Sokolović, i drugih koje čuvanju uspomena na 239 poginule borce sa područja naša opštine. Tu je Spomen-soba Rogatici, spomen obilježja kod crkve na Borikama, u Vodicama i na Jaćenu u Mjesnoj zajednici Kozići, u Mesićima a ovih dana, nakon što mjere borbe protiv virusa korone dozvole okupoljanje više od 50 lica, otkrićemo i spomen obilježje u Seljanima.

I na tome se neće stati, kazao je Sokolović. Uz punu podršku Opštinske uprave na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem uveliko teku pripreme za izgradnju centralnog spomenika poginulim borcima u Rogatici. U planu je i podizanje spomen-obilježja na području Stjenica i drugih mjesnih zajednica i većih sela iz kojih je poginulo više boraca i civilnih žrtava rata.