Dom za starija lica „Sunce“ u Rogatici otvorio vrata

04.06.2020.

ROGATICA – Dom za starija lica „Sunce“ u Rogatici, u kome treće životno doba provodi preko 70 štićenika sa područja ove i okolnih opština, na preporuku Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, poslije skoro tri mjeseca stroge zabrane posteja, danas, 4. juna, otvorio je vrata.

Posjeta se može obaviti svakim danom uz obaveznu telefonsku najavu, radi pravljenja plana posjeta i epidemiološke pripreme štićenika i zaposlenih radnika, na otvorenom ili u posebno namijenjenoj prostoriji koja ima obezbijeđenu prirodnu ventilaciju i bez upotrebe klima uređaja, reče direktor Doma Radomir Ćućula.

Izuzetno, dodao je Ćućula, teže pokretljivim i bolesnim štićenicima dozvoliće se posjeta i u sobama uz posebnu epidemiološku proceduru propisanu za ovakve slučajeve.

Za posjetioce Doma, uz to što će pri ulasku dati ime i prezime i broj lične karte, obavezno je i mjerenje telesne temperature. Lica sa nekom od zaraznih bolesti, kašljem, bolom u grlu, proljevom i povraćanjem, ne mogu ulaziti u krug Doma.

Inače, naglašava Ćućula, trenutno se u Domu usluge pružaju za 72 štićenika koji su zajedno sa zaposlenim radnicima i svim prostorijama epidemiološki bili maksimalno zaštićeni. Uz mjere propisane od strane viših zdravstvenih i drugih organa provođene su i interne samozaštitne mjere. Svakog dana svi korisnici prije i poslije obroka prali su i dezinfekovali ruke u prisustvu njegovatelja ili zdravstvenog radnika. Osim toga, takođe svakog dana, generalno je vršena dezinfekcija otvoenih i zatvorenih prostora u Domu i zahvaljujući tome i Božiju pomoć nije bilo ništa što bi moglo naslutiti pojavu virusa korona. Čak je bilo manje tegoba i kod hronično oboljelih od drugih bolesti. Umrlo ih je dvoje, a u januaru i februaru čak devetoro.

Za dobro stanje u našoj kući velike zasluge priadaju našem Domu zdravlja „Dr Zoran Mitrović“ i njegovim radnicima na čelu sa direktorom Sinišom Milješićem. Stalno su nam bili pri ruci i sve pohvale sa naše strane, kazuje Ćućula.

Još da kažem, naglasio je on, sve mjere predostrožnosti proriv virusa „kovid 19“, osim kontrolisanih posjeta, i dalje su na snazi. To se u prvom redu odnosi na ličnu i dezinfekciju okoline, nošenje maski, svakojutarnjeg mjerenja temperature kod štićenika i zaposlenih kod dolaska na posao uz napomenu da „samo odgovornim ponašanjem možemo zaštititi sebe i naše najstarije“.

Tekst i foto: Sreten Mitrović