FK Mladost Rogatica – Snaga u mladim naraštajima

10.06.2020.

ROGATICA – U Fudbalskom klubu Mladost radi seniorska, kadetska i pionirska selekcija i škola fudbala sa oko 150 igrača. Muška seniorska selekcija broji oko 25 igrača, kadetska i pionirska po 16, a ostalo su fudbalske nade iz škole fudbala, rekao je predsjednik kluba i upravnog odbora Željko Ćuzulan podnoseći ovih dana Skupštini kluba izvještaj o radu u prošloj godiini, odnosno između dvije sjednice Skupštine.

Seniori Mladosti, dodao je on, takmiče se u Drugoj fudbalskoj ligi Republike Srpske, grupa istok i ne mogu se pohvaliti nekim velikim rezultatima. Ono što je bitno, „zahvaljujući“ najviše virusu korone, ostali su u Drugoj ligi i nova takmičarska sezona, koja bi trebala da startuje u drugoj polovini godine, biće prilika da se igrama na terenu popravi utisak iz jeseni prošle sezone i pokaže da je to bio produkt objektivno-subjektivnih razloga, prije svega nemogućnost zajedničkog treniranja raspoloživih igrača i odlaska na školovanje ili zaposlenja u drugim mjestima nekoliko ključnih igrača iz seniorske selekcije.

Ono gdje u Mladosti vide snagu i bolje dane su mladi koji kucaju na vrata seniorske ekipe. Bilo bi ih i više da postoje takmičenja juniorske lige koja se godinama ne igra. Zbog toga mnogo dječaka poslije navršene 16-te godine nemaju takmičenja i prestaju se baviti fudbalom. Realno i nisu fizički sposobni da igraju za seniorsku selekciju i dižu ruke od fudbala i zabavu traže na drugoj strani.

Na to ukazujemo kad god i gdje god imamo priliku. Juniorima treba omogućiti igranje pa makar samo na nivou našeg, Sarajevsko-romanijskog, područnog saveza.

Kod nas u Rogatici, naglašava Ćuzulan, i pored toga što su zahvaljujući podršci Opštinske uprave na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem, Šumskog gazinnstva „Sjemeć“, Doma zdravlja „Dr Zoran Mitrović“, Centra za kulturu i sport i nekih privrednih preduzeća, dobrim dijelom riješen finansijsko-materijalni položej fudbala, problem je sve manji broj stanovnika u opštini i odlazak na studije i posao u druga mjesta čime se ograničena mogućnost strožije selekcije u pravljenju dobrog igrača za takmičarske selekcije.

I pored toga, naglasio je dalje trenutno prvi u fudbalu u Rogatici, imamo tri cilja. Prvi je da se seniorska ekipa više nikad ne dovede u položaj da se bori za opstanak u Drugoj ligi. Drugi cilj je rad sa mladim selekcijama u kojim je trenutno imamo preko 100 igrača. Sa njima kao treneri rade uglavnom bivši fudbaleri. Istina, većina ih još nema potrebne kvaliikacije i zato se u klubu, u granicama materijalnih mogućnosti, čini sve da se obezbijedi njihovo školovanje i dobijanje UEFA B licence i to je naš treći cilj.

Na skupštini je bilo riječi i o nekim kadrovskim pitanjima. Između ostalog izvršena je popuna upražnjenih dva mjesta članova Upravnog odbora. Umjesto Danka Baševića i Darka Žižovića izabrani su Igor Kušić i Dragan Ćaćić. Podržana je inicijativa da se za predsjednika Fudbalskog saveza RS izabere Vico Zeljković, a predsjednika Područnog saveza Sarajevbsko-romanijske regije Milorad Lale.

Tekst i foto: Sreten Mitrović