SO-e Rogatica – Punjenje budžeta ispod plana

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 17. јуна 2020. 058.ba

ROGATICA – Druga sjednica SO-e Rogatica, koja je zbog opreznosti od virusa „kovid 19“ umjesto u sali za sjednice u zgradi opštine, danas održana u sali bioskopa, protekla je u razmatranju više različitih tačaka dnevnog reda. Najvećim dijelom analiziran je rad javnih službi i drugih subjekata, čiji je osnivač ili finansijer opština, u prošloj godini. Iz ove godine jedino je bila Informacija o izvršenju budžeta opštine za period januar-mart.

Prema ovom dokumentu, koga je u ime Odjeljenja za finansije obrazložio Milan Sorak, prihodi opštine ostvareni su u iznosu od 1,567.910 maraka. To je 19,6 posto od planiranih 6,7 miliona maraka za cijelu godinu, a za 0,9 posto manje u odnosu na izvršenje u istom periodu 2019.

I u ovom periodu najviše sredstava u budžet ove lokalne zajednice došlo je po osnovu poreza koji su zastupljeni sa nešto više od 68 posto, Neporeski prihodi učestvuju sa 19,6 i ostali prihodi sa 12,2 posto.

Istovremeno, rekla je Brkićeva, budžetski izdaci dostigli su iznos od 1,965.448 maraka što je 24,5 posto od plana za ovu, a 18,2 posto više u odnosu na izvrenje u istom periodu prošle godine.

Što se tiče izdataka, najviše je potrošeno za lična primanja zaposlenih – 37,9 posto, izdaci za nefinansijsku imovinu, odnosno kapitalne investicije, 23.4, rashodi materijala i usluga 15,2, grantovi 7,8 i doznake na ime socijalne pomoći 12,4 posto.

Ono što je posebno izazvalo pažnju jednog dijela opozicionih odbornika je iskazani deficit, koji je u prvom tromjesečju dostigao iznos od 397.538 maraka ili 25 posto više od ostvarenih prihoda, koji će, kako reče načelnik opštine Milorad Jagodić, biti „ispeglan“ u preostalom dijelu godine o neće ugroziti stabilnost budžeta.

Kuriozitet ove sjednice je i to da je Javno komunalno preduzeće „Vrela Seljani“ po prvi put iskazalo poslovnu dobit. Nije velika – 9510 maraka i Odlukom Skupštine opštine kao osnivača usmjerena je u zakonsku rezervu, a ostatak za reinvestiranje u osnovna sredstva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.