Stambeno zbrinjavanje izbjeglica, raseljenih i povratnika u Rogatici

14.06.2020.

USKORO POČETAK GRADNJE 30 KUĆA I 15 STANOVA

ROGATICA – Opština Rogatica je jedna od potpisnika Sporazuma između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske o saradnji u okviru realizacije projekta stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica i povratnika poznatog po nazivu potprojekata BH5 i BH6, koji se provodi uz finansijsku podršku putem kredita Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za socijalno neprofitno stanovanje.

U pitanju je izgradnja 30 porodičnih kuća na području opštine i zgrade sa 15 stambenih jedinica u Rogatici za potrebe izbjeglih i raseljenih lica i povratnika.

Što se tiče izgradnje kuća, rekao je opštinski koordinator za realizaciju potprojekta BH5 u Odjeljenju za prostorno uređenje i stambeno-komunalna pitanja u Opštinskoj upravi Milenko D. Janković, već se znaju i imena onih kojim će se graditi. Riječ je o 22 bošnjačke i 8 srpskih porodica sa ukupno 80 članova domaćinstava od kojih je jedna sa šest članova, tri sa pet, sedam sa četiri, ali i osam sa jednim članom u domaćinstvu.

Najveći broj kuća gradiće će se u Rogatici i okolini – 13. Tri kuće gradiće se u Kukavicama, po dvije u Brčigovu, Vražalicama i Dubu i po jedna u Starčićima, Staroj Gori, Šatorovićima, Varošištu, Okruglom, Žepi, Sočicama i Kusucima.

Tipski projekat za ove kuće već je urađen i samo se čekaju rezultati javne nabavke za izbor izvođača radova. Procedura je u završnoj fazi u resornom organu pri Vladi Republike Srpske.

Stambnena zgrada za potrebe izbjeglih i raseljenih lica i povratnika sa 15 stambenih jedinica, od čega tri dvosobna stana, 7 jednosobnih i pet garsonjera, gradiće se na prostoru bivše stočne pijace u ulici Rogatičke brigade. To je jedan dio učešća opštine u ovom projektu. Drugi je infrastruktura i obezbjeđenje priključka za struju, vodu, kanalizaciju i telefone u ukupnoj vrjednosti od preko 80.000 maraka. Opština je obezbjedila i potrebne saglasnosti i dozvole, te obavila ostale administrativne poslove potrebne za gradnju jednog ovakvog objekta.

I ovdje se čekaju rezultati tendera za izbor izvođača radova. Plan je da se u julu potpiše ovaj ugovor i radovi počnu polovinom avgusta ili najdalje u septembru. Rok za njihovo okončanje je najviše godinu dana u kom periodu će se izvršiti i raspodjela stambenih jedinica korisnicima.

Tekst i foto: Sreten Mitrović