Trojčindan u Rogatici – Slavlje uz 134. godinu crkve Svete Trojice [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 07. јуна 2020. 058.ba

ROGATICA – Crkva Svete Trojice u Rogatici danas je proslavila krsnu slavu Silazak Svetog Duha na apostole Duhove – Trojice. To je još jedno podsjećanje na davnu 1886. godinu kada je izgrađen i osvećen ovaj sveti hram. Glavni pokretač akcije za njegovu izgradnju bio je lokalni vođa rogatičkih i Srba iz okoline pa i sadašnjih opština u borbi za crkveno-školsku autonomiju Mićo Kojić i jedan od prvih školovanih Rogatičana sveštenik Atanasije Kosorić.

I ove godine, poslije 134 od prvog oglađšavanja crkvenog zvona rogatičkom kotlinom, hram Svete Trojice je mjesto okupljanja na bogosluženja svih pravoslavnih naraštaja u Rogatici i okolini.

Današnje slavlje počelo je svetom liturgijom koju su služili mjesni sveštenici Predrag Masal, Novica Ćebić i umirovljeni protojerej stavrofor Milorad Novaković koji j na kraju održao nadahnutu prigodnu besjedu u kojoj je apelovao na slogu i jedinstvo Srba i poštivanje komšija po jednoj od najvećih Božijih zapovjesti „ljubi bližnjega svojega kao samog sebe“.

Nakon toga, obavljeno je sveto pričešće i lomljenje slavskog kolača čiji su domaćini bili Dojčilo i Milenko-Mile Vasiljević i Miroslav Čarkić sa porodicama iz Seljana kod Rogatice.

Održana je sveta litija oko crkve, koja bi ove godine, prema najavi starješine Predraga Masala, trebala da doživi unutrašnje i vanjsko podmlađivanje i pozvao vjernike i ostale ljude dobre volje da se svojim prilozima pridruže akciji da se to obavi u što kraćem vremenu, a upriličen je i slavski ručak uz neizostavno piće u vidu domaće mučenice rakije i neki od sokova.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: