Investicioni planovi ŠG „Sjemeć“ u Rogatici – Korona diktira izvršenje

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 12. jula 2020. 058.ba

ROGATICA – I ove godine plan investicionih ulaganja u Šumskom gazdinstvu „Sjemeć“ bio je ambiciozan i po obimu i po visini novčanih sredstava potrebnih za njegovu realizaciju koja su iznosila preko 2,2 miliona maraka.

Zbog pandemije virusa korona izvršenje dobrog dijela usvojenog plana došlo je u pitanje. Zapinje oko obezbijeđenja izvora potrebnih novčanih sredstava, bezbijednosnog angažovanja radne snage od virusa i posebno neumitnog isteka rokova za izvršenje nekih dijelova plana.

Najbolji primjer su biološke investicije, reče tehnički direktor Gazdinstva Milomir Ećimović. Planirano je da se izvrši pošumljavanje goleti na 41,95 hektara po osnovu proste i proširene reprodukcije. Ovaj dio plana do sada je ostvaren sa svega 28 posto. Pošumljavanje je izvršeno na 11,95 hektara po osnovu proste reprodukcije. Ostali dio plana je pod velikim pitanjem, jer se radi o proširenoj reprodukciji za koju ni na vidiku nema finansijske podloge.

Ipak, da sve nije stalo, dodao je Ećimović, i da se od plana u cjelini neće odustati pokazuju ulaganja u ostale šumsko-uzgojne radove. Ide se na popunjavanje 21,5 hektara starih kultura. Ne odustaje se ni od njege postojećih kultura na preko 370 hektara i drugih pratećih poslova iz oblasti uzgoja i zaštete šuma.

Neće se, naglašava on, odustajati ni od izgradnje dijela novih kamionskih puteva uz angažovanje vlastite građevinske operative. U planu je da se izgradi 8 kilometara ovih puteva sa osnovnim ciljem da se za eksploataciju otvore dijelovi šuma koji su do sada bili manje ili nikako korišćeni.

Sredstva u visini od 274.000 maraka obezbijeđena su i za modernizaciju, uz asfaltirenje, postojećih puteva. Ove godine u planu je dionica Polje – Grivci u Mjesnoj zajednici Stjenice u dužini od jednog kilometra, Zaganovići – Matino brdo, čija dužina je 790 metara i ovih dana već završena dionica Stara pilana – Krmčići dužine 590 metara.

U planu je bila i nabavka vozila i nekih drugih sredstava za rad. Veći dio toga, osim motornih pila kao osnovnog sredstva rada, dolazi u pitanje. Upitna su i ulaganja u građevinske objekte i neke druge nabavke koje su neophodne, ali mogu pričekati bolje dane, rekao je tehnički direktor šumara u Rogatici Milomir Ećimović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.