Krivične prijave za one koji ne poštuju mjere zaštite od korone

10.07.2020.

FOČA – Sa današnje sjednice Opštinskog štaba za vanredne situacije u Foči poručeno je da će opštinska inspekcija uz asistenciju policije pojačati nadzor kućne izolacije, te da će se protiv nesavjesnih građana koji ne budu poštovali tu mjeru podnositi krivične prijave.

Zamjenik načelnika opštine Foča Zoran Elez najavio je pojačane kontrole tokom vikenda.

„Policijska uprava i komunalna policija izaći će na teren i bićemo veoma rigorozni prema svima koji krše mjere, a time i zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“, istakao je Elez.

On je pozvao građane i da ne šire dezinformacije u vezi sa oboljelima ili potencijalno oboljelima.

Sa Kriznog štaba je poručeno da neodgovornost pojedinih građana koji ne poštuju izolaciju i koji prikrivaju simptome oboljenja sve više zabrinjava i prijeti širenjem zaraze.

Ocijenjeno je da je krajnje vrijeme da se svi uozbilje i da se ponašaju savjesno i odgovrno, poštujući sve proruke struke.

Na području opštine Foča pod nadzorom je 50 osoba, devet je pozitivno na virus korona, od kojih je troje sa upalom pluća smješteno u Univerzitetsku bolnicu Foča.

Jedno lice se oporavilo, a riječ je o prvozaraženoj osobi iz Foče.

Direktor Doma Zravlja Foča Miroslav Ristanović kaže troje pacijenata smještenih u Bolnicu imaju srednje tešku sliku, što znači da nisu na respiratoru, već imaju podršku kiseonika.

„Ostali, koji su kod kuće, su relativno dobro, bez simptoma ili sa blažim simptomima, a naši porodični ljekari obavljaju kućne posjete po potrebi“, navodi Ristanović.

I on je upozorio da je nepoštovanje kućne izolacije krivično djelo.

„Imamo informacije da pojedini ne poštuju mjeru kućne izolacije, da izlaze i sastaju se sa drugim osobama po gradu. To je kažnjivo, odnosno krivično djelo i to ne smiju raditi, već je potrebno da budu u svojim domovima 14 dana, da mjere temperaturu i javljaju se epidemiološkoj službi Doma zdravlja“, podsjeća Ristanović.

Ristanović je dodao da je bilo slučajeva da su pacijenti sa sipmtiomima oboljenja izazavanog virusom korona direktno išli u Bolnicu, ne javivši se prethodno u Dom zdravlja, što je veoma rizično, jer može dovesti do širenja zaraze .

„Dom zdravlja ima kovid i ambulantu za akutne respitratorne infekcije sa posebnim ulazom i osobe koje imaju temperaturu ulaze u te ambulante. Naše osoblje obučeno u zaštitne skafandere tu ih preglada i ako je potreban rentgentski snimak zovemo radiološku službu Bolnice da se pripremi ili infektologe. Dakle, prvo u Dom zdravlja, pa se preduzimaju dalje mjere, da ne bi neko ko eventualno ima kovid ušao u Bolnicu i napravio problem“, pojasnio je Ristanović.

Na području regije Stara Hercegovina, najteže stanje je u Višegradu gdje je zaražena 41 osoba.U Rudom su pozitivne četiri, a u Novom Goraždu tri osobe, dok u Čajniču i Kalinoviku nema zaraženih, rečeno je na sastanku fočanskog Kriznog štaba.