Nakon proljećne sjetve u Rogatici – Zelena boja krompira krasi borička polja

13.07.2020.

ROGATICA – Sa zakašnjenjem zbog ne održavanja sjednica usljed pandemije virusa korona, tek na posljednjoj sjednici Skupštine opštine, početkom ovog mjeseca, odbornici su razmatrali i jednoglasno prihvatrili informacju o obavljenoj ovogodišnjoj proljećnoj sjetvi na području opštine o čemu smo i mi djelimično pisali. Pošto je na sjednici o ovom pitanju izneseno puno interesantnih podataka koje je odbornicima prezentovao načelnik Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti Delivoje Đerić ponovo se vraćamo na ovu temu.

Ovogodišnja proljećna sjetva, naglasio je Đerić, obavljena je na 499,7 hektara. To je za skoro četiri posto više nego u proljeće 2019. koja je ocjenjivana kao jedna od rekordnih po obimu obavljene proljećne sjetve.

I ove godine najviše zasijanih površina imala su individualna poljoprivredna gazdinstva – 393 hektara. Prema tradiciji na prvom mjestu je krompir sa 216 hektara koji trenutno sa svojom modro zelenom bojom krasi borička polja, rogatičko i ostala okićena bijelim, ljubičasto-plavkastim i drugim bojama cvijeta ove povrtlarske kulture širom opštine, koji, sudeći po tome i mišljenju poznavalaca, dobro nosi.

U organizovanoj proizvodnji DOO „Agros“ i „Agromont“, porodično gazdinstvo „Agroplod“ i Udruženje poljoprivrednika „Solanum-produkt“ zasijali su 106 hektara. I kod ovih proizvođača na prvom, počasnom, mjestu je sjemenski krompir sa 70 hektara, a zatim silažni kukuruz na 16, jara zob na pet i jari ječam na tri hektara.

U 2019. godini, dodao je Đerić, započeta je realizacija petogodišnjeg projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima koga implamentira Jednica za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske, a zajednički finansiraju IFAD sa 40, opština Rogatica sa 10 i 50 posto krajnji korisnici.

Realizacijom ovog projekta u prošloj godini izvršena je podjela 60 paketa pomoći sitnijim poljoprivrednicima u sjemenu krompira, đubrivu i zaštitnim sredstvima vrijednsoti 178.000 maraka.

U ovoj godini nastavljena je realizacija pomenutog projekta podjelom 14 paketa sjemena krompira, đubriva i zaštitnih sredstava i 41 paket đuriva i sredstava zaštite bilja u ukupnoj vrijednosti od 138.000 maraka. U sklopu ovog projekta je i planirana izgradnja modernog velikog magacina za trapljenje krompira na Borikama za što se vrše intenzivne priporeme kroz parcelaciju zemljišta i pripremu potrebnih papira za konačnu dozvolu za izgradnju.

U dosadašnjem dijelu ove godine izvršena je i podjela 135 paketa prehrambene bezbjednosti – hitni paketi, čija je vrijednost iznosila po 252,5o maraka. U svakom paketu bila je određena količina sjemenskog krompira, sitna sjemena povrća, mineralno đubrivo, leđna prskalica i određene količine rasada paprike, paradajza i kupusa.

Opština Rogatica je finansirala 55 ovih paketa, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske 80 paketa, čija ukupna vrijednst je bila 34.000, u čemu je učešće opštine skoro 14.000 maraka.

Kad se ovome doda i podatak da je snadbijevenost tržišta sjemenom i mineralnim đubrivima bila na zadovoljavajućoj visini, onda nije ni čudo što je sjetva, i pored nešto lošijih vremenskih prilika, bila uspješna. Podržana je i sa preko 193.000 litara dizel goriva čija podjela je započela na 280 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

FOTOGRAFIJE

Fotografije koje donosimo snimljene su na istoj parceli koju u Sjeversku kod Borika obrađuje „Agroplod“. Na prvoj je priprema zemljišta za sjetvu, na drugoj sjetva i na trećoj trenutno stanje usjeva krompira nakon nepunih dva mjeseca od sjetve koje obećava dobar rod.