Petrovdan bez slavlja – Prvi put posle 120 godina u Rudom

Novosti.rs - 12. jula 2020. 058.ba

RUDO – Prvi put nakon 120 godina, u Rudom je, zbog virusa korona, otkazan „Petrovdan“, Dan Opštine Rudo i krsna slava crkve „Sv. apostola jevanđelista Petra i Pavla“.

Za razliku od ovog 12. jula, svih predhodnih 120, slavilo se uz pesmu i kolo, odličja i nagrade. Izostala je prvi put i Svečana sednica SO Rudo, na kojoj su odbornici, gostima iz susednih gradova, govorili o uspesima i planovima razvoja.

Šatre u crkvenoj porti nisu ni postavljene, a i gradski ugostitelji su Petrovdansko jutro-prespavali.

– Da se nešto ovako za „Petrovdan“ dogodi u Rudom, ni u snu se nije moglo usniti. Ranijih godina se Rudo, dan uoči Petrovadana, „treslo“ od muzike. Noć bila bez sna, a 12. jula, igralo po nekoliko kola u crkvenoj porti. Gostiju i do 10.000. Da sam juče umro, ne bi verovao „anđelima“ da slavlja nije bilo – kaže za „Novosti“ Stevo Vuković (92) iz Rudog.

Odlaganju „Petrovdana“ za dogodine, u velikoj meri je doprinela i činjenica, da je u predhodnoj sedmici, četvero Ruđana, obolelo od Kovida-19.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.