Petrovdanske lile u Čajniču

12. jula 2020. 058.ba

ČAJNIČE – Običaj i tradicija koja je umirala, kao da se polako vraća. Bar u Čajniču. Paljenje lila je drevan običaj. Neki ga vezuju za slovenske rodovjernike, neki za hrišćanske tradicije. Vjerovatno su i jedni i drugi u pravu.

Hrišćanski dio predstavlja odavanje počasti ranim Hrišćanima koji su spaljivani zbog vjere. Što se tiče paganskog dijela, on se odnosi na zaštitu stoke, ali i biljaka. Stoka da bude plodna, da godina bude rodna.

Sloveni su primanjem Hrišćanstva našli način da sačuvaju i stare običaje.

Čajničani su i sinoć palili Petrovdanske lile. Djeca, kojoj je ovoj poseban doživljaj su palili i nosili lile u selima Kamen, Berkovći, ali i samom gradu.

Radost, slavlje i sreća. Baš kao i nekada, tokom predhodnih vijekova i milenijuma.

Lile su gorile, tradicija je živjela svih trenutak vječnosti.

Naravno osim lila običaj je da se pletu vijenci od cvijeća sa livada. Čajničani su jedno vrijeme bili zaboravili ove običaje, ali oni se opet polako vraćaju, kao dio naše istorije, kulture i identiteta.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Dragan Kovačević

Iz Čajniča, rođen u Foči 1987, diplomirao u roku novinarstvo na Filozofskom Fakultetu Pale, stekao zvanje diplomirani novinar. Odličan u kreativnom pisanju.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Dragan Kovačević

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.