Pogoršava se epidemiološka slika: Potrebno strogo pridržavanje mjera

Radio Foča - 07. jula 2020. 058.ba

FOČA – Na području opštine Foča četiri osobe pozitivne su na virus korona. Trenutno su bez većih simptoma i dobrog zdravstvenog stanja, pa su u kućnoj izolaciji, kao i njihovi kontakti. Pod zdravstvenim nadzorom ukupno je 28 lica, dok su na liječenju u Univerzitetskoj bolnici 22 pacijenata iz okolnih opština.

Zbog pogoršanja epidemiološke slike na područje cijele regije, Opštinski štab za vanredne situacije apelovao je na stanovništvo da se pridržava ranije propisanih mjera, nošenja maski, održavanja distance, lične higijene i provjetravanja prostorija.

U posljednje vrijeme na regiji Gornje Podrinje i čitavoj Hercegovini bilježi se rast broja ljudi zaraženih virusom korona, što je posljedica opuštanja građana, nediscipline i nepridržavanja mjera.

Epidemiološka situacija se iz dana u dan pogoršava, upozoravaju iz Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja. Direktorica Zavoda Slađana Arsenović pojasnila je da je najteža situacija trenutno u Višegradu, gdje je 15 osoba zaraženo virusom. Virus je ušao u Dom zdravlja i u Dom za lica sa invaliditetom, pa se svi zaposleni i štićenici mogu smatrati potencijalno zaraženim, sa aspekta struke.

-Obišli smo te dvije ustanove u Višegradu, dali preporuke, definisali kontakte, testiranje je u toku i trajaće, nastavljamo da pratimo situaciju. Situacija u Foči je bolja nego u Višegradu, nastojimo da podignemo preventivne mjere na viši nivo, kako bismo je održali-rekla je Arsenovićeva.

Situacija u Foči jeste daleko bolja nego u Višegradu, ali je ipak u blagom pogoršanju, ističe direktor fočanskog Doma zdravlja Miroslav Ristanović. Virus nije ušao u zdravstvene i druge ustanove i nema zaraženih zdravstvenih radnika. Problem su masovna okupljanja građana, putovanja, nepridržavanje mjera, a posljednjih dana i sakrivanje kontakata sa zaraženim osobama, pojašnjava Ristanović.

-Pod zdravstvenim nadzorom u kućnim uslovima je 28 osoba, od kojih su četiri pozitivne na virus, svi su dobrog zdravstvenog stanja. Testiranje kontakata je u toku, situacija se komplikuje, a najveći problem je nepridržavanje mjera. Sve osobe koje imaju temperaturu ili respiratorne tegobe neka se jave porodičnom ljekaru, da ne idu na posao, da se ne kreću, te da oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ne kriju to, već da se jave ljekaru i dobiće sva uputstva-pojasnio je Ristanović.

U Univerzitetskoj bolnici u Foči, na Infektivnom odjeljenju, trenutno su na liječenju 22 pacijenta iz susjednih opština od kojih je 14 pozitivno na virus korona, a osmoro je na posmatranju.

-Većina pacijenata je srednje teške kliničke slike, dok su tri pacijenta sa teškom slikom, sa kiseoničkom potporom. Pacijenti su iz Ljubinja, Berkovića, Višegrada, Novog Goražda i Rogatice, a danas nam stiže još šest pacijenata sa simptomima. Trenutno imamo zadovoljavajući broj kreveta za ovaj broj pacijenata, a vidjećemo kako će se situacija dalje odvijati-rekla je pomoćnik direktora Univerzitetske bolnice, Marija Petrović.

Zbog sveukupne situacije, Opštinski štab za vanredne situacije apelovao je ponovo na građane da se pridržavaju ranije predloženih mjera, kako ne bi bilo uvođenja restriktivnijih. Narednih dana inspekcija će zajedno sa policijom pojačati kontrolu.

Načelnik Foče Radisav Mašić ponovio je još jednom na obavezu nošenja zaštitnih maski i u zatvorenom, držanje fizičke distance, održavanje higijene i izbjegavanje okupljanja.

-Kontrolisaćemo poštovanje mjera, prije svega u ugostiteljskim objektima, trgovinama, koji moraju da obavežu sve goste i kupce na nošenje maske, svi koji rade moraju se pridržavati mjera, a kontrolisaće se i poštovanje radnog vremena-rekao je Mašić.

Poseban apel upućen je vlasnicima rafting kampova, čije će radno vrijeme ubuduće biti usklađeno sa propisanim radnim vremenom ugostiteljskih objekata na području grada, kako bi se smanjila okupljanja i organizovanje masovnih zabava.

-Atmosfera je gore opšutenija, imamo primjere da zabave traju u kampovima znatno duže, pa zato radno vrijeme ugostiteljskih objekata i na kampovima skraćujemo do 23.00 časa. Upozoravamo vlasnike kampova da poštuju to radno vrijeme, jer svako nepoštovanje povlači za sobom i sankcije u skladu sa zakonom-rekao je Mašić.

Opštinski štab je upozorio da neće tolerisati neodgovornost pojedinaca kod kojih je potvrđen virus, kao ni lica koja su u kućnoj izolaciji, već će svako nepridržavanje mjera biti sankcionisano.

Štab insistira na povećanju lične odgovornosti svakog pojedinca, naročito mlađe populacije. Preporučuje da se putovanja u susjedne zemlje, pogotovo u zaražena područja, svedu na najmanju mjeru, a starijim osobama i hroničnim bolesnicima da ogranične kretanje i poštuju propisane epidemiološke mjere.

Virus je još u zajednici, nema opuštanja, ni masovnog okupljanja-poručuju iz Štaba, koji će u narednom periodu zasjedati svakog drugog dana i pratiti situaciju.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.