Raste broj zaraženih u Foči, ljekari upozoravaju na oprez

10.07.2020.

FOČA – Epidemiološka situacija u Foči se pogoršava i raste broj pozitivnih lica na virus korona, zbog čega stručnjaci upozoravaju na strogo pridržavanje propisanih mjera.

Trenutno je u Foči 39 lica u kućnoj izolaciji, od čega je osam osoba pozitivno na virus. Skoro svi zaraženi su dobrog zdravstvenog stanja, dok je jedno lice na bolničkom liječenju.

Direktor fočanskog Doma zdravlja Miroslav Ristanović kaže da se svakodnevno testiraju kontakti pozitivnih lica kako bi se suzbilo širenje virusa.

-Svi kontakti se testiraju, dnevno se desetak osoba testira. Iako nema teških kliničkih slika, imamo razloga za brigu, najviše zbog činjenice da se mnogi neblagovremeno javljaju porodičnim ljekarima. Bukvalno su kod kuće, imaju simptome, kriju ih, pa se kasno jave, već kad se razvije teška pneumonija. Zato bih apelovao na građane da čim primijete simptome, a to su povišena temperatura, otežano disanje, curenje nosa, gubitak čula mirisa i ukusa, da se odmah jave porodičnom ljekaru radi daljih uputstava-apelovao je Ristanović.

Pojasnio je da je blagovremeno javljanje pacijenata važno i zbog činjenice da su kapaciteti Univerzitetske bolnice u Foči skoro popunjeni, jer je na liječenju veliki broj oboljelih iz susjednih opština.

-Sakrivanjem simptoma i kontakata krši se Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, pa bih upozorio građane da to ne rade, jer tako ugrožavaju svoje najmilije, a samim tim i infekcija se širi-upozorio je Ristanović.

Apelovao je na građane Foče da izbjegavaju okupljanja, čak i na otvorenom, da nose zaštitne maske, drže fizičku distancu, održavaju ličnu higijenu, a starijim licima preporučio nošenje zaštitnih maski i na otvorenom.