Razvojni planovi Rogatice do 2027. – Dobar početak za dobar kraj

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 05. jula 2020. 058.ba

ROGATICA – Opština Rogatica na kraju 2027. godine trebalo bi da bude moderna i razvijena lokalna zajednica stabilnog ekonomskog razvoja, demokratskog prosperiteta, zdrave životne sredine, prepoznatljiva po moralnim i kulturnim vrijednostima, sa rastom životnog standarda, uz adekvatan obrazovni, zdravstveni i socijalni sistem u zaštitu osnovnih ljudskih vrijednosti i prava, mjesto poletne mladosti, radne angažovanosti i sigurne starosti, projektovano je u Strategiji lokalnog razvoja za period 2018-2027. čije je ostvarenje za 2019, prvu, godinu provedbe razmatrano i usvojeno na posljednjoj sjednici opštinskog parlamenta, koja je održana 17.juna, a naredna već zakazana za sutra, 6. Jula.

Strategija je definisana u tri osnovna strateška cilj, rekla je ispred Jedinice za upravljanje razvojnim aktivnostima (JURA) Snežana Kanostrevac-Cvijetić.

Prvi i najvažniji cilj, dodala je ona, je unapređenje poslovnog okruženja za razvoj prerađivačke industrije, uslužnih djelatnosti i turizma. Drugi, ništa manje značajan, cilj je poboljšanje kvaliteta života kroz unapređenje javne i društvene infrastrukture i treći očuvanje i zaštita životne sredine uz održivo korišćenje prirodnih resursa.

Svaki od ovih ciljava su podijeljeni na sektore sa svojim cljevima. Među njima je lokalni ekonomski razvoj, društveni razvoj i zaštita životne sredine etapno. Prva etapa je period 2019-2021. sa ukupno 63 projekta i mjere od čega 35 društvenih i po 14 iz ekonomske oblasti i zaštite životne sredine uz ulaganje 18,7 miliona, od čega su vlastita sredstva 4,9 i ostala sredstva (krediti, podrška Vlade RS, javnih i drugih preduzeća, donacije), 13,7 miliona.

Šta se uradilo u prvoj, početnoj 2019. godini? Upravo to je bilo predmet temeljite analize koju smo prezentirali odbornicima, naglasila je Snežana Kanostrevac-Cvijetić.

Od za ovu godinu 46 projekata i mjera ukupne vrijednosti 5,4 miliona u potpunosti ili djelimično je realizovano 45 uz vrijednost 5,1 milion maraka. Iz budžeta opštine uloženo je 1,7 miliona, dok je iz ostalih izvora obezbijeđeno 3,4 miliona maraka.

U oblasti ekonomskog razvoja realizovano je ili započeta šest projekata, koliko je i planiano. U sektoru društvenog razvoja planirano je i realizovano 29 projekata i mjera, dok je u oblasti zaštite životne sredine realizovano ili započeto 10 projekata od 11 planiranih. Za jedan broj pokrenuta je procedura javne nabavke, potpisani ugovori ili započeti radovi.

Prije svega radi se o unapređenju proizvodnje merkantilnog krompira u oblasti primarne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta. U tom cilju uz pomoć IFAD fonda, Ministarstva poljoprivrede i podršku opštine podijeljeno je 60 paketa za proizvodnju krompira u vrijednosti od 178.000 maraka. Tu je i podrška proizvodnji mlijeka, pa je u prošloj godini mljkarama isporučeno preko milion litara.

Ipak, najviše se otišlo u društvenom sektoru. Od planiranih 29 projekata i mjera, četiri su u potpunosti realizovane. Ostali su u fazi realizacije od kojih neki traže višegodišnju realizaciju.

Najznačajniji projekti i mjere u ovom sektoru su izgradnja sportske dvorane sa modernizacijom ostalih sportskih terena, postavljanje atletske tartan staze, izgradnja gradske fontane, dovršetak bazena za kupanje, rekonstrukcija zgrade osnovne škole i stavljanje fasade na zgradi srednje škole, stipendiranje studenata i provođenje mjera pronatalitetne politike i podrška licima u stanju socijalnih potreba.

Što se tiče zaštite životne sredine u prošloj godini planirana je realizacija 11 projekata i mjera uz investiciju od nešto više od milion maraka. U ovom sektoru posebnu pažnju privlači projekat unapređenja efikasnosti javne rasvjete, uređenje deponije otpada na Rudinama, izgradnja i uređenje lokacije za kontejnere i nabavka 50 novih, unapređenje vodosnadbijevanja područja Mjesne zajednice Borike, te uređenje parkova i održavanje zelenih površina.

Sve u svemu, ako je suditi po prvoj godini realizacije Strategije lokalnog razvoja, može se reći da se dobro počelo i da će uz čvršću saradnju svih aktera na lokalnom i republičkom nivou, zadnja, 2027, godina biti na ponos svih dobronamjernih stanovnika ove zasad još uvijek nerazvijene opštine, poručeno je sa sjednice SO-e.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.