Snežan Obradović iz Rogatice vratio se omiljenom sportu

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 28. jula 2020. 058.ba

NA ATLETSKOJ STAZI POSLIJE SEDAM GODINA

ROGATICA – Snežan Obradović iz Rogatice (32) poznato je ime sa atletskih borilišta širom Repubike Srpske, BiH i Srbije. Njegove omiljene discipline su srednje pruge, posebno trke na 600 do 2000 metara sa kojih je godinama dolazio okićen najčešće zlatnim medaljama.

Kao i dosta drugih dječaka Snežan se sportom, posebno atletikom, počeo baviti u osnovnoj školi. U atletskoj sekciji Osnovne škole i kasnije Srednjoškolskog centra u Rogatici, koje su bile okosnica tada uspješnog Atletskog kluba „Mladost“, koga je vodio trener Rade Kapor, važio je kao veliki talenat i momak od koga se puno očekivalo.

Na taj period potsjećaju ga brojne diplome, pehari i isječci iz novina o njegovom zapaženom učešću na različitim takmičenjima. Prednost ipak daje, priča ovih dana Snežan, učešću na sedmom, osmom, devetom, desetom i jedanaestom gran-pri krosu Radio Beograda koji su održani od 1998 do 2002. godine u Sremskoj Mitrovici.

Na ovom takmičenju, 1998. bila je moja prva međunarodna zvanična trka. Kao pionir trčao sam na 600 metara i osvojio prvo mjesto.
Već naredne godine trčao sam na 800 metara i u konkurenciji dječaka petih razreda osvojio prvo mjesto. U svom uzrastu prva mjesta osvajao sam i na naredna tri krosa Radio Beograda i sa svakog donosio uglavnom zlatne medalje.

U dragom sjećanju mu je, dodaje Snežan, 41, 42 i 43. kros lista „Politika“ koji su održani 1998. i godinu kasnije. Na ovom krosu, 1999. kao kuriozitet ostalo je zabilježeno da su sva tri prva mjesta osvojili Rogatičani. Prvo mjesto osvojio je moj klupski kolega Darko Rosić drugi sam bio ja i Ivan Ikonić treći. To je bio prvi slučaj krosa „Politike“, koji datira od davne 1922. godine, da takmičari iz jednog kluba osvoje sva tri prva mjesta.
Za mene je, kazuje Snežan, nezaboravna i trka oko Savskog jezera u Beogradu koja je održana 22. novembra 1999. u znak sjećanja na Duška Radovića. U konkurenciji pionira do 11 godina osvojio sam prvo mjesto pretrčavši trku od 7 kilometara za 28,20 minuta. Bio je to rekord trke koji nije bio oboren do prije tri godine. Da li je i sada na snazi, ne znam.

Snežan je u Srbiji trčao i na dosta drugih takmičenja. Bio je vice šampion jesenjeg krosa Srbije pod nazivom „Halo Srem, pobjednik je krosa „Novosti“ za 2001. i tako iz trke u trku. Kitio se medaljama i pronosimo ime kluba i Rogatice.

Brojna su njegova učešća i na mitinzima u Srpskoj. U svojoj kategoriji pobjednik je trke „Prijedor“ 2000 i 2001., a njegove vitrine krase pehari i diplome za učešće na trkama u Vlasenici, Trebinju, Sokocu, Teslići, njegovoj Rogatici i drugim mjestima.

I sve tako, kazuje Snežan, išlo je do pred kraj 2001. kada je Atlketski klub Mladost i Rogaticu napustio i na Pale otišao atletski entuzijasta Rade Kapor. Jedno vrijeme bio sam „sloboan strelac“. A onda je sa mnom počeo raditi trener Goran Ješić i bili smo u neku ruku ispostava Atletskog kluba Pale i Rada Kapora.

U to vrijeme aktivno sam se bavio atletikom i bio reprezentativac Republike Srpske i BiH. Iz tog peiroda ostaće mi u sjećanju učešće na Balkanskom prvenstvu u Beogradu i Evropskom u Istanbulu 2009. godine.
A onda dolazi višegodišnja pauza u kojoj se Snežan nije zvanično takmičio, ali je marljivo koristio vrijeme i svakodnevno trenirao na stazama Sportsko-rekreativnog centra u Rogatici. Stečenu snagu 2018. i 2019. iskoristio je da otrči maraton Rogatica – manastir Ostrog čija dužina je oko 210 kilometara. Prvi je otrčao za četiri, a drugi, uz više iskustava, za tri dana sa zadovoljstvom priča ovaj sada 32-godišnjak koji da bi ubio „crva“ u sebi ovih dana (Petrovdan 12.jula) uzeo učešće u trci „Termag čelendž rajs“ na Jahorini. U konkurenciji preko 220 takmičara trčao je na stazi dugoj 23 kilometra. I pored prilično teških uslova, zbog sitne kuše, niske temperature i klizave staze, osvojio je prvo mjesto sa rezultatom 1;43,04 ostavivši drugoplasiranog za čak 7 minuta i 24 sekunde.

I posljednjeg vikenda Snežan je oprobao svoje atletske sposobnosti. Trčao je 14 kilometara na mini maratonu „Jahorina Ultra – Trail“. U konkurenciji 80 takmičara osvojio je prvo mjesto sa rezultatom 1 sat, 9 minuta i 25 sekundi i okitio se još jednom u nizu zlatnih medalja.

Kako su ovo meni bile prve zvanične trke poslije skoro 7 godina više sam nego zadovoljan. Vratio sam se atletici kao „neposredni proizvođač“ iako su moje ambicije, obzirom na godine i iskustvo, da se oprobam u trenerskim vodama. Cilj mi je afirmacija atletike i zdravog života omladine u našoj opštini. Pošto sam kao ekonomski tehničar nezaposlen i nemam nikakvog izvora sredstava, očekujem podršku Centra za kulturu i sport, ali i načelnika opštine Milorada Jagodića, koji me je, hvala mu, u granicama mogućnosti podržavao i na oba trčanja do manastira Ostrog i sda na trci Termaga, reče na kraju Snežan Obradović.

STOPAMA OCA SAVE

Da se bavi atletikom i trčanjem po svemu sudeći Snežan je naslijedio od rano preminulog oca Save, koji je kao dječak i kasnije mladić bio među najboljim u genaraciji. Dominaciju u ovoj disciplini Savo je potvrdio kao vojnik u bivšoj JNA. Na prvenstvu Vazduhoplovnog garnizona u Tuzli 28. maja 1971. bio je najbolji u trci na 800, a treće mjesto zauzeo na 1500 metara o čemu njegovi u porodici imaju pismeni trag u vidu diploma.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.