Iz Šumskog gazdinstva „Sjemeć“ – Pandemija nije zaustavila sjekače

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 28. августа 2020. 058.ba

ROGATICA – I pored pandemije virusa korona koja je bila prisutna najvećim dijelom tekuće poslovne godine, planovi rada u Šumskom gazdinstvu „Sjemeć“ ostvarivaju se utvrđenom dinamikom.

To se posebno odnosi na plan sječe i izrade šumskih sortimenata četinara koji je za period januar – juli ostvaren sa preko 28 posto iznad planiranog. Od za cijelu godinu planiranmih 44-953, odsječeno je 32.397 kubnih metara. I privlačenje je 10 posto premašilo plan, a realizacija drvnih sortimenata ostvarena je sa zavidnih 99,9 posto. To je, s obzirom na činjenicu da jedan broj kupaca naših proizvoda nije uopšte ili samo djelimično radio zbog pandemije korona virusa, cijenimo to kao izvanredan rezultat, reče v.d. direktora Gazdinsta Mladen Lakić.

Što se tiče lišćara u prvih sedam mjeseci odsječeno je 7337 kubnih metara. To je 66 posto od godišnjeg plana koji iznosi 19356 kubika. Pošto ogrijev kod ove vrste sortimenata učestvuje sa više od 56 procenata, a njegova sezona je druga polovina godine, nema sumnje da se i ovaj dio plana ne ostvari, dodao je Lakić.

Realizacija i ostalih dijelova godišnjeg plana je takođe dobra. Plan pošuljavanja goleti i ostalih šumsko-uzgojnih radova ostvareni su u najvećem dijelu. Zahvaljujući pogodnim vremenskim prilikama uspješno se realizuje i plan izgradnje i modernizacije šumskih kamionskih puteva kojim ne samo da se povećava stepen eksploatacije šuma, nego i otvaraju pojedina sela u kojim još uvijek ima života.

Izgrađen je put Zasada – Rajslaze u MZ Seljani u dužini od 1,5 kilometara i Zabreški lager – Sjenokosi kod sela Mislovo čija dužina je 950 metara. U izgradnji je put Smajići – Ejenak kod sela Dub u MZ Kozići u dužini od 1,5 kilometara, a pri kraju su pripreme za izgradnju puta Hršumi – Kušići, u MZ Stjenice, čija dužina je oko jednog kilometra.

Rekonstrukcija sa asfaltiranjem izvršena je na puitu Stara pilana – Krmčići u dužini od 560 metara. Zemljani radovi završeni su i na putu Zaganovići – Matino brdo u dužini od 800 metara. Čekaju se “Romanija-putevi“ da položi asfalt. U pripremi za asfaltiranje je i put Polje – Grivci, u MZ Stjenice, u dužini od skoro jedan kilometar.

Planove fizičke proizvodnje pratili su i finansijski rezultati. Ukupan prihod sa prvim polugodištem ostvaren je u visini od 3 miliona i 676.000 maraka ili 48,7 pssto od godišnjeg plana. Ukupni rashodi su tri miliona i 662 hiljade, pa je neto dobit Gazdinstva ostvaren sa skromnih, ali značajnih, 15.000 maraka.

U cjelini uzev, uz sve što se ove godine dešava na tržištu i poslovnom okruženju, mi smo više nego zadovoljni. Najvažnije je da su nam radnici zdravi i nema razloga da i ova ne bude još jedna uspješna poslovna godina. To je veoma značajno ne samo za naših 230 radnika, nego i za cijelu lokalnu zajednicu pa i šire, naglasio je Mladine Lakić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.