Manifestacije uz dan i krsnu slavu opštine Rogatica Preobraženje Gospodnje

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 17. августа 2020. 058.ba

VIJENCI I PARASTOS NA SJEVERSKU I BORIKAMA

ROGATICA – Pandemija virusa korona razlog je da su po odluci Opštinskog štaba za vanredne situacije manifestacije uz dan i krsnu slavu opštine Rogatice Preobraženje Gospodnje koje su prošle i ranijih godina u trajale sedam i više dana svedene na najmanje moguću mjeru. Ostali su samo vraćanje sjećanja na znamenite događaje i ličnosti iz bogate istorije ovog kraja.

Tim povodom danas je, uz maksimalno pridržavanje mjera zaštite od kovida 19. obavljen je parastos i polaganje vijenca Opštinske uprave na Staroj Borici gdje su partizani tek formirane Druga proleterske brigade u Čajniču, 8. marta 1942.godine, u svom, kako su oni zapisali, u prvom vatrenom krštenju, opkolili i likvidirali oko 150 četnika. Radilo se o podoficirima i višim oficirima Kraljeve vojske u otadžbini koji su po naređenju tadašnjeg ministra vojske Draže Mihailovića, došli iz Srbije da učvršćuju ustanički pokret Srba u istočnoj Bosni.

Ovo je druga godina da se na ovakav način odaje pošta mučki ubijenim kod skromnog spomen obilježja. Parastos je služio starješina crkve Svete Trojice u Rogatici proto-jerej stavrofor Predrag Masal i paroh borički protojerej Dragan Jović, a vijenac u ime opštinskih struktura položili su načalnik opštine Milorad Jagodić i predsjednik Skupštine opštine Đoko Razdoljac.

Trdicionalno, prislužene su svojeće zadušnice, položen vijenac i održan parastos kod spomenika Kralju Petru I Oslobodiocu na Sjeversku, koji je podignut i osvećen 9. avgusta davne 1925. u znak zahvalnosti „svom ljubljenom oslobodiocu mile nam otadžbine“.

I ovom prilikom neveliki broj prisutnih pretstavnika javnog, društveno-političkog, kulturnog i privrednog života posjetili su se na činjenicu da je Sjeversko i okolna sela boričkog platoa dalo preko 20 solunskih i više od 100 ostaih doborvoljaca Srba koji su učestvovali na strani pobjednika iz Prvog svjetskog rata.

To je bio povod da je početrkom dvadesetih godina prošlog vijeka tadašnji načelnik sreta rogatičkog M. K. Nikolić pokrenuo akciju za podizanje spomenika u Sjeversku Kralju Petru I oslovodiocu, a ne, na primjer, u Rogatici ili nekom drugom selu ovog kraja. Pomogli su mu dobrotvori Vaso Planojević, žandarmerijski narednik Anton Nebesni. Aćim Veljović, Hans Kavan, inženjer firme „Progres“, Novica Veljović, lugari Marko Stanari Milan Radojičić, Mile Planojević i Milovan Rajak uz punu podršku naroda tadašnjih opština Godomilje, Živaljevići, Žepa i Podžeplje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.