Rogatica proslavila Dan i krsnu slavu opštine – Skromno a dostojanstveno

19.08.2020.

ROGATICA – Zbog predostrožnosti od pandemije virusa korona, skromnije nego i jedne poslijeratne godine Rogatičani su proslavili Dan i Krsnu slavu opštine Preobraćenje Gospodnje.

Tim povodom danas je centralni dio proslave bila liturgija u ovdašnjoj crkvi Svete Trojice u kojoj su služili sveštenici ovog hrama na čelu sa protojerejem-stavroforom Predragom Masalom.

Nakon svete liturgije na kojoj je bilo riječi i o Preobraženju Gospodnjem kao danu koga slavi Srpska poravoslavna crkva i primanja svetog pričešća većeg broja vjernika, obavljeno je lomljenje slavskog kolača u prisustvu načelnika opštine Milorada Jagodića i predsjednikla SO-e Đoke Razdoljca, njihovih saradnika i većeg broja drugih Rogatičana i njihovih gostiju.

Obraćajući se prisutnim novinarima načelnik opštine Milorad Jagodić rekao je da se ovogodišnje slavlje uz Dan i Krsnu slavu opštine obilježava neuobičajeno skromno, ali, nada se, dostojanstveno. Razlog je poznat. To ne znači da nije bilo rada između dva slavlja u kome je realizovano više različitih infrastrukturnih projekata. Oni su vidljivi na svakom koraku diljem opštine. Među njima pažnju plijeni završetak radova na izgradnji bazena za kupanje u koji je utrošeno skoro dva miliona maraka. Započeta je i izgradnja sportske dvorene i dosta drugog što će Rogaticu učiniti još poznatijom i prijatnijom za život.

Što se tiče privrede, rekao je Jagodić, ona je u rukama privatnika. Opštinska uprava i njeni organi su tu da podrže svaku inicijativu za razvoj i ni jedan pokušaj neće biti zaustavljen nekom radnjom u o strane opštinske administracije. Ina,e, očekuje se skori početak rada Nove Tvornice prečistača a uz poljoprivredu i šumarstvo, sve više se razvija tekstilna industrija. Sve to trebalo bi da bude zamajac da opština u vrlo kratkom vremenu iz nedovoljno razvijenih pređe u razvijene opštine naše Republike.

Pošto tradicionalno uz svaku slavu obaveznbo ide i slavski ručak. Ovoga puta u porti crkve upriličeno je skromno posluženje za sve prisutne na molitvama i slavlju.

Crkva je, opet, sa svoje strane, uz Preobraženje Gospodnje, ponudila tek ubrano ovogodišnje bijelo i crno grožđe. Po koje zrno uzeli su i stari i mladi.