Sara Ninković svestrana učenica Srednjoškolskog centra u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 31. августа 2020. 058.ba

PETICE OKIĆENE DIPLOMAMA ZA VANNASTAVNE AKTIVNOSTI

ROGATICA – Ako bi se kojim slučajem anketom među učenicima i profesorima Srednjoškolskog centra „9. Januar“ u Rogatici tražio naj učenik među trenutnim srednjoškolcima, bez sumnje u najuži krug ušla bi Sara Ninković koja će sutra, na prvi dan u nastupajuće školske godine zakoračiti u treći razred gimnazije.

Riječ je o učenici koja ima prosjek ocjena 5 nula iz svih nastavnih predmeta. Ali, to nije i sve. Ova vrijedna učenica svestrana je i u drugim oblastima života. Od prvog razreda osnovne škole počela je sa recitacijama, lijepim čitanjem i pisanjem i glumom.

Sjećam se, priča ova sada već tinjedžerka, mog prvog „javnog“ nastupa. Bilo je to na kraju školske godine kada sam završavala prvi razred osnovne škole. Davana je nekakva priredba i meni je pripala obaveza da recitujem jednu dječiju pjesmicu. Početnu tremu brzo sam prebrodila i to mi je otvorilo vrata da narednih godina budem stalni recitator na svim školskim ili za roditelje i druge priređivanim manifestacijama.

Ubrzo sam dobila priliku i da čisto na amaterskoj osnovi kao „voditeljica“ vodim razne programe, da glumim dječije likove, čitam pjesme ili odlomke iz raznih knjiga. Posebno je to bilo u dramsko-recitatorskoj družini koja je svojevremeno radila pri Narodnoj biblioteci „Vojislav Lubarda“ u našoj Rogatici.

Ubrzo sam se počela i literarno iskazivati. Sa svojim prilozima učestvovala sam na raznim konkursima. Sjećam se moje prve nagrade. Došla je za sastav na temu „Vuk Karadžić“ kada sam bila učenica trećeg razreda osnovne škole i osvojila treće mjesto. Za mene je to bio veliki uspjeh i zato ga i danas pamtim.

A onda su slijedila školska, regionalna i državna takmičenja iz nastavnih predmeta. Ja sam kao osnovac voljela matemetiku, srpski i vjeronauku i nisam propuštala ni jedno takmiučenje iz ovih predmeta uz zapažene rezultate.

Sara Ninković, treće mjesto za fotografiju „Početak kraja“

Vremenom sam širila interesovanja i na red su došli istorija, ruski i engleski jezik, informatka. Bilo je više „izleta“ na republička i državna takmičenja i sa većine sam dolazila sa diplomama i nagradama koje sada ljubomorno čuvam u mom ormaru kao drage uspomene.

Nije da se hvalim, ali moram reći da sam bila učenik generacije i „Vukovac“ na kraju osmogodišnjeg školovanja i nastavila sa dobrim učenjem i vannastavnim aktivnostima u srednjoj školi. Idem u gimnaziju. Uz nešto više napora savlađujem nastavne predmete uz neizostavnu ocjenu pet, a i dalje ne napuštam vannastavne aktivnosti.

Recitujem, glumim, vodim konferanse, takmičim se. U drugom razredu, i pored pandemije korone, takmičila sam se iz fizike i informatike, a na takmičenje iz matematike, za koje sam se posebno spremala, nismo pošli zbog korone i što nam nije obezbijeđen prevoz.

Ono oko čega je Sara posebno angažovana je lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca BiH čiji je ona jedan od osnivača i trenutni koordinaror za Rogaticu i već provela više različitih projekata.

Asocijacija, kazuje Sara, djeluje u preko 30 zemalja. Cilj je angažovanje mladih između 11 i 18 godina da istražuju probleme zaštite okoline i o tome kroz pisane priloge, foto i video zapise izvještavaju nadležne.

U takmičenju „mladi eko reporteri“ za osnovne i srednje škole čiji je organizator bio Inkubator društvenih inovacija „Munja“ Fonda za ekološku edokaciju (FEE) svoj prilog dala je i Sara. Uradila je foto-reportažu iz okoline Rogatice i u vrlo jakoj konkurenciji osvojila visoko drugo mjesto.

Druženje uz foto-aparat Sari je uz tek minulo obiljažavanje Dan i Krsne slave opštine Rogatica Preobraženje Gospodnje, donijelo i novo priznanje. Na konkurs za najljepšu fotografiju u konkurenciji preko 120 radova, za svoju fotku pod naslovom „početak kraja“ osvojila je treće mjesto i skromnu novčanu nagradu.

Sve ovo što radim za mene je od velike važnosti. Prije svega kroz različite aktivnosti, mimo redovnog školovanja, nešto sam naučila, ali i stekla veliki broj novih poznanika i prijatlja. Naučila sam i da pobjeđujem i da gubim. Svako novo takmičenje za neme je novi izazov kroz koji gradim sebe posebno na emotivnom i duhovnom polju, reče na kraju perjanica Srednjoškolskog centra u Rogatici Sara Niunković.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.