Selo Kukavice kod Rogatice – Parastos za poginule Goraždane [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 27. августа 2020. 058.ba

ROGATICA – Danas, 27. avgusta, navršilo se punih 28 godina od kada su muslimanski ekstremisti iz Kukavica i okolnih sela ovog dijela opštine Rogatica organizovani u „zelenim beretke“ tzv. Armije BiH, na mučki način, iz zasjede, napali kolonu Srba koji su bježali iz goraždanskog pakla u kome je svakog dana, pogotovo noću, Drina nosila ubijene Srbe i Srpkinje, i tom prilikom samo u autobusu, koga je vozio Ranko Ikonić-Beli, ubili 26 i ranili preko 80 civila žena, djece i staraca.

Bio je to horor prizor. Pucalo je sa svih strana. Osnovno oružje bio je mitraljez, uz podršku ručnih bacača, koji je namilosrdo kosio. Aasfalt i vozila su gorjela i u njima uglavnmom nejač. Krv je tekla usijanim asfaltom sve s ciljem da se potpuno unite Srbi iz Goražda, prisjeća se Veljo Lasica, jedan od preživjelih, ali kao i njegova kćerka sa vidnim posljednicama ranjavanja u porodičnom automobilu, na parastosu koji je danas u prisustvu sve manje preživjelih u ovom stravičnog zločinu, članova porodica poginulih i drugih građana Novog Goražda i Rogatice održan u organizaciji Opštrinske Boračke organizacije Novo Goražde na čelu sa predsjednikom Vitom Mastilo.

Parastos služili su paroh rogatičke crkve Svete Trojice Zoran Jerinić i Mihajlo Andrić, sveštenik u crkvi Svetog Đorđija u Novom Goraždu, a vijence, nakon prisluživanja svijeća zadušnica, na prigodno Spomen-obilježje, na kome su ispisana imena svih 26 poginulih, među kojima je najstariji 83-godišnji Vasa Samardžija i najmlađi, star nepunih 11 godina, Dalibor Matović, položili su predstavnici porodica poginulih, opštine Rogatica i Novo Goražde i boračkih organizacija Novo Goražde, Rogatica i Čajniče.

Parastosu u Kukavicama, pored načelnika opština Novo Goražde Mile Petkoviić i Rogatica Milorada Jagodića, prisustvovao je i kraću besjedu održao i Aleksandar-Aco Savić, zamjenik predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske i predsjednik Regionalne Boračke organizacije Gornja Hercegovine.

Osnovna njegova poruka je da se ne smije zaboraviti zločin u Kukavicama. Ono što je Sud BiH uradio svojim presudama samo je „zamazivanje“ očiju preživjelim i članovima porodica poginulih. Jer, zločin nije izvršilo 3-4 neodogovorna pojedinca, nego je on dobro pripremljena akcija u kojoj je učestvovalo znatno više ljudi i što je, karakteristično, kao i u mnogim drugim slučajevima, uz veliki pravoslavni praznik Veliku Gospojinu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: