Uz žetvu strnih žita u Rogatici – Dobar rod i kvalitet zrna

15.08.2020.

ROGATICA – Držeći se narodne „Makivije kose o čivije a srpove za repove“, juče, na ovaj praznik, u Rogatici je i zvanično počela žetva strnih žita.

Kombajn je ušao u parcelu koju je u Arnautovićima kod Borika zakupio DOO „Agromont“ i u kojoj je zasijano pet hektara tritikala.

Zahvaljujući pogodnim vremenskim prilikama i primjeni odgovarajućih agrotehničkih mjera rod je iznad očekivanja. Ide i do 8 tona po hektaru veoma kvalitetnog zrna, reče Novak Motika vlasnik „Agromonta“ koji je u ozimoj sjetvi zasijao 7 hektara tritikala u Arnautovićima i Šetićima.

Ono što je važno reći, jeste činjenica da za sav rod imamo unaprijed obezbijeđenog kupca i po cijenama koje mogu pokriti troškove. O nekoj zaradi teško je govoriti, naglašava Motika.

Žetva strnih žita, koja su prošle jeseni zasijana na nešto više od 100 i u ovogodišnjoj proljećnoj, jaroj, sjetvi na 38 hektara, u punom je jeku. Na raspolaganju je dovoljan broj kombajna. Iako male smetnje pričinjava povremena kiša, očekivati je da će se uspješno okončati na zadovoljstvo svih koji su sijali ovu vrstu žitarica, naglasio je Motika.