Došla voda u preko 420 domaćinstava

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 27. septembra 2020. 058.ba

Svečanost u Mjesnoj zajednici Stjenice u opštini Rogatica

ROGATICA – Nakon 6 godina i 16 dana od prvih radova na izgradnji bazena za vodu i potisnog cjevovoda na brdu Vitanj koje razdvaja opštine Rogatica i Sokolac, danas je uz malu svečanost obilježen dolazak voda u 17 sela i 21 zaselak u od pamtivijeka bezvodnoj rogatičkoj Mjesnoj zajednici Stjenice i tri sela i pet zaselaka u opštini Sokolac.

Ovom prilikom rečeno je da je urađeno 10 različitih bazena za vodu, 60 kilometara primarne i preko 100 kilometara razvodne vodovodne mreže za 422 domaćinstva uz investiciju od nešto više od 5 miliona maraka uglavnom donatorskih sredstava i po 800 maraka koliko je za izradu priključaka uplatilo svako domaćinstvao.

Sam svečani čin puštanja vode, u prisustvu predstavnika donatora i većeg broja građana iz sela sočičkog kraja, obavili su Mirko Šarović, šef Kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, i Halil Omanović, u ime federalnog Ministarstva za ljoprivredu i IFAD-a, oba rođena u selima koja su dobila vodu i bili glavni nosioci aktivnosti na njenom dovođenju.

Sve je počelo, reče menadžer na ovom projektu Danka Sokolović, 2013. godine izradom 1350 metara potisnog cjevovoda od pumpne stanice Selište, u opštini Sokolac, do koga je voda dolazila sa izvora rijeke Bioštica, do Vitnja. A onda, 11- septembra 2014. počela je izgradnja bazena na Vitnju kapaciteta 2×100 kubnih metara i potisnog cjevovoda Vitanj – Osojice na Rabru iznad Stjenica, u dužini od 4750 metara i bazena na Osojicama 2×50 kubnih metara vode.

Nakon ove, primarne mreže i objekata, prišlo se izradi seoskih bazena, mreža i priključaka. Išlo se selo po selo, zaselak po zaselak, kuća po kuća. I tako do posljednje širom prostranog sočičkog kraja, koji, kako se danas čulo na skromnoj svečanosti uz dolazak vode, bio možda najbezvodniji kraj u cijeloj Republici Srpskoj pa i BiH.

Otuda i radost i velika zahvalnost svim koji su na bilo koji način doprinijeli da ovdje dođe voda. Javno su je prenijeli Fikret Puhalo iz Sočica, Slavko Purković iz Batova i Izet Hadžihasanović iz Brezja.

Najveći dio radova na dovođenju vode u sočički kraj uradilo je DOO „Hidrolet“ iz Rogatice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.