Malim farmerima u Rogatici 22 steone junice

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Jovica Vasović - 13. septembra 2020. 058.ba

ROGATICA – Juče i prekjuče, petak i subota, 22 mala farmera koji se bave proizvodnjom mlijeka u Rogatici dobilo je po jednu steonu junicu češke ili austrijske sementalke iz projekta „Proširenje kooperantske mreže kroz podršku razvoju malih mljekarskih farmi“ Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz učešće opštine i podršku lidera projekta Mljekare „Pađeni“ iz Bileće.

Ukupna vrijednost projekta u Rogatici, kao jedne od 12 opština Sarajevsko-romanijske regije, Hercegovine i Podrinja, je 118.881 maraka, u čemu nosilac projekta učestvuje sa 48453 maraka ili 40 posto, opština sa 10160,78 maraka ili 10 posto, i farmeri sa 60265,38 maraka ili 50 posto, osim žena Milje Bojat, Đuke Miličević i Milice Orašanin, koje su nosioci gazdinstva, te mlađih od 35 godina Aleksandra Perovića i Đorđa Stanišića, sina poginulog borca VRS sa Zlovrha, Milana, koje resorno ministarstvo „časti“ sa dodatnih 10 posto, pa će njihova obaveza kod plaćanja junica biti 40 umjesto 50 posto.

Svi farmeri će otplstu junica vršiti u gotovu ili kroz isporuku mlijeka lideru projekta Mljekari „Pađeni“, koja se obavezala da će otkupiti sve ponuđene količine mlijeka ovih i ostalih farmera. Tu pogodnost, poslije provedene ankete, iskoristiće većina farmera koji su preuzeli junice plaćaće ih od mlijeka isporučenog ovoj mljekari sa kojom imaju obostrano dobru saradnju. Dokaz je i skoro milion litara mlijeka koliko su prošle godine isporučili. Ove godine po svemu sudeći isporuka će dobro premašiti milion litara, reče ovom prilikom načelnik opštine Rogatioca Milorad Jagodić.

Junicu iz kontigenta od 19 austrijske simentalke dobio je i Dragan Džida sa Borika, koji reče da je vrijednost grla koje je on dobio 5500 maraka, a njegova obaveza je 2250 maraka i da je prezadovoljan. Cilj mu je da osvježi genetski sastav njegovih „starih“ krava od kojih je prošle godine Mljkari „Pađeni“ isporučio preko 19.000 litara mlijeka.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.