Nastavljena adaptacija izvorišta vrela Kušmetovac na Borikama

23.09.2020.

NOVO LICE JEDNOG OD DVA KORITA

ROGATICA – Nakon što je prije nepune dvije godine urađena nova kaptaža vrela Kušmetovac iz koga su skoro jedan vijek vodu pili konji iz nekada poznate i priznate ergele „Borike“, ovih dana novo lice dobilo je i jedno od dva korita koja su bila sastavni dio ovog objekta.

Podataka o prvoj kaptaži vrela Kušmetovac nema, ali najstariji žitelji ovog kraja, posebno oni koji su kao Ristivoje Razdoljac penziju zaradili opsluživajući konje iz ergele „Borike“, pričaju da je vodu sa ovog vrela i dva korita pilo i do 200 grla konja i brojna druga stoka, ali i prolaznici iz okolnih boričkih sela žedni i željeni da se napiju hladne izvorske vode.

Vrijeme i njegovi nevidljivi zubi činili su svoje. Prvo je propao „sanduk“ kaptaže nad izvorom zbog čega je preko postavljenih česama u oba korita dolazilo sve manje vode. Uz to i korita su sve više propadala i postajala gomila kamena i betona.

To je bio razlog da su, izlazeći u susret molbama žitelja Borika i okolnih sela i bivših radnka bivše ergele „Borike“, Opštinska uprava i načelnik Milorad Jagodić prvo uradili novu kaptažu vrela a sada i jednog od dva korita. Radi se o koritu neobične veličine i oblika prilagođenog za lakši prilaz životinja među kojima je, na žalost Boričana, najmanje konja, jer je ergela „Borike“ likvidirana i iz nje otišalo posljednje grlo konja 19. marta prošle godine, poslije bitisanja od 116 godina, od kada je ovdje osnovana vojna ergela za uzgoj konja prvo bosansko-brdske, a kasnije i arapske pasmine.

I ovoga puta sredstva je obezbijedila Opštinska uprava i načelnik Milorad Jagodić, a ovom skromnom investicijom na indirektan i simboličan način čuva se sjećanje na ergelu konja „Borike“ i njeno stogodišnje postojanje, reče predsjednika Skupštine opštine, inače Boričanina, Đoke Razfoljca.