Nova grla za proizvođače mlijeka u Rudom

11. septembra 2020. 058.ba

RUDO – U petak 11. septembra 2020. godine u 15 časova u Rudom će biti isporučeno 15 steonih junica.

Isporuka junica realizuje se kroz pilot projekat „Proširenje kooperantske mreže“ koji ima za cilj proširenje kapaciteta i obnavljanje stada kvalitetnim rasama na području Hercegovine, Podrinja i sarajevsko-romanijske regije.

Projekat implementira Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zajedno Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata, a u sradnji sa 12 opština iz Istočne i južne Republike Srske i mljekarom Pađeni iz Bileće, koja je lider na projektu.

Kako bi pomoglo razvoj ruralnih područja, resorno ministarstvo je preko svojih nadležnih republičkih institucija nabavilo 200 steonih junica simentalki, koje će u narednom periodu biti podijeljene malim farmerima na području Hercegovine, Podrinja i sarajevsko-romanijske regije.

U Opštini Rudo kooperantima mljekare „Pađeni“ biće podjeljeno ukupno 15 steonih junica, rase češki simentalac.

Pojedinačna vrijednost svakog grla iznosi oko 5300 KM, pri čemu nabavku grla 40% sufinansira resorno ministarstvo, 10 % opština i 50% proizvođači mlijeka, jednim dijelom u novcu, a jednim kroz mlijeko.

Ovim projektom, osigurava se kvalitetan genetski materijal i osvježava genetika u stadima domaćih uzgajivača, a sve u cilju unapređenja domaće proizvodnje mlijeka, stabilizacije prihoda poljoprivrednih domaćinstava i pruža dodatna podrška ostanku ljudi na selu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 1.000.000 KM.

Kontakt osoba:
Mirko Mijušković
058/711-164
058/711-800

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.