Razmotren izvještaj revizije – Budžet opštine nikad bolji

Opština Novo Goražde - 29. septembra 2020. 058.ba

NOVO GORAŽDE – Danas je održana 27.redovna sjednica Skupštine opštine Novo Goražde.

Odbornici su većinom glasova i nakon kraće rasprave usvojili Izvještaj o izvršenju Plana budžeta opštine Novo Goražde za period od 01.01.2020. godine do 30.06.2020. godine.

U skladu sa odredbama Zakona o reviziji javnog sektora Republike Srpske, odbornici su razmatrali i Izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji opštine Novo Goražde za period od 01.01. – 31.12.2019. godine, te usvojili Akcioni plan za otklanjanje nedostataka po reviziji finansijskih izvještaja za 2019.godinu.

Pored odluke o usvajanju pomenutog Akcionog plana, Skupština opštine se posebnim Zaključkom izjasnila i o suštini izvršene revizije. Skupština opštine Novo Goražde konstatuje da su iskazane nepravilnosti posljedica pogrešnog finansijskog izvještavanja koje datira od perioda znatno prije 2019. godine, te da aktuelna izvršna vlast, formalno i suštinski, ne snosi nikakvu odgovornost za loš rad prethodnih struktura vlasti. Skupština opštine Novo Goražde pruža punu podršku izvršnoj vlasti opštine Novo Goražde, na čelu sa načelnicom opštine, jer je iz Izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske evidentno da je izvršna vlast tokom prethodne četiri godine vodila domaćinsku politiku, lišenu bilo kakvih zloupotreba, a što je u konačnom presjeku rezultovalo nikad boljem i likvidnijem stanju Budžeta.

Na današnjoj sjednici, usvojeni su i Izvještaj o stanju poljoprivrede i stočarstva na području opštine Novo Goražde u 2019. godini, te Izvještaj o stanju zanatsko-preduzetničkih i društvenih djelatnosti na području opštine Novo Goražde u 2019. godini.

U sklopu tačke dnevnog reda Odbornička pitanja, načelnica opštine Novo Goražde je odgovarala na odborničko pitanje koje je glasilo: Šta je to opština u finansijskom smislu uradila za protekle četiri godine i gdje se sada nalazi Opština u odnosu na 2016.godinu?

U veoma iscrpnom odgovoru, konstatovano je da je ukupan dug opštine sa stanjem na dan 31.10.2016. godine iznosio 4.812.386,62 KM-glavnica, odnosno 5.441.119,80 KM sa uračunatim kamatama i sudskim troškovima, a da ukupan dug sa stanjem na dan 21.09.2020 iznosi 2.664.941,33 KM, što govori o razlici od oko dva miliona i osamsto hiljada maraka.

Na osnovu ovakvog, domaćinskog poslovanja, stekli su se uslovi za realizaciju brojnih projekata iz oblasti modernizacije lokalne infrastrukture, poljoprivrednih podsticaja, populacione politike…, čija je vrijednost oko dva miliona maraka.

Sve pojedinačne stavke iz odgovora načelnice koje su vezane za tadašnja dugovanja opštine, kao i za projekte koji su realizovani su dostavljeni odbornicima u pismenoj formi.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.