Rogatičko pčelarstvo u velikoj krizi

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 07. septembra 2020. 058.ba

ROGATICA – Već je izvjesno da će ova godina biti jedna od najlošijih koliko pamte i najstariji pčelari u Rogatici okupljeni u udruženju „Sat“ koje je u Republici Srpskoj formirano prije skoro 20 godina.

Predsjednik „Sata“ Miloš Nedić iz Rogatice, koji kao bivši visokokvalifikovani stolar, a sada penzioner, danonoćno prati svojih nešto više od 60 a manje od 70 društava u rodnim Brankovićima na sjeverozapadnim obroncima Sjemeća, reče da mu je teško i donekle sramota reći da su sanduci sa njegovim pčelama, koji su sa vrlo jakim društvima, skoro prazni iako on iz njih u dosadašnjiem medobranju nije uzeo u prosjeku ni kilogram meda. To je, dodaje on, za 10 i više puta manje nego prošle i većinu ranijih godina. Razlog: loše vremenske prilike.

Slično priča i Mile Balčak iz Drobnića kod Rogatice kome je pčelarstvo sa više od 100 košnica-sanduka osnovno zanimanje od koga, uz to što napravi i po koji sanduk za svoje potrebe i narudžbe prijatelja i živi.

I ja, kazuje on, do sada nisam uzeo ni kilogram meda po košnici. Pčelarim na dva mjesta. Stacionarno, ovdje u mojim Drobnićima i u Vodicama kod sela Starčići, odakle mi je otac, i zanimljivo meda nema ni kod jednih ni kod drugih društava.

I po mom mišljenju razlozi za lošu godinu su vremenske (ne) prilike sa kišom u najvećem dijelu sezone kad su pčele trabale da rade punom parom. Ovako, nema ni njima ni nama i ako želimo da sačuvamo pčelarstvo treba prihrana već od sada.

Da sve ipak nije crno kao što na prvi pogled izgleda, pobrinuo se načelnik opštine Milorad Jagodić. Iz opštinske kase, i u kojoj, zbog pandemije virusa „kovid 19“, ne cvjetaju ruže, izdvojio je sredstva za koja je kupljeno 3300 kilograma šećera ili 2 kilograma na svaku od 1647 pčelinjih društava koliko ih ima 52 registrovana pčelara.

Iako je ovo simbolična pomoć pčelarstrvu koje je u ozbiljnoj krizi, mi smo, reče tim povodom, predsjednik pčelara Miloš Nedić neizmjerno zahvalni načelniku i Opštinskoj upravi. Udruženim sredstvima pokušavamo spasiti što više pčelinjih društava širom opštine. Sa ovim i šećerom koga samostalno obezbijedi svaki pčelar, pravićemo „pogače“ i sa njima prihranjivati društva za koje ocijenimo da su ostala bez hrane, a nemaju je nejveći dio, pogootovo kod onih koji su na početku vrcanja iz košnica uzeli malo više nadajući se da će pčele u nastavku medobranja uzeto nadoknaditi. Otuda još jednom hvala načelniku opštine. On nas je na sličan način pomagao prošle i nekih ranijih godina iako smo bili u daleko boljem položaju nego ove, reče na kraju prvi čovjek pčelara u Rogatici Miloš Nedić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.