SO-e Rogatica – Pošao nacrt rebalansa budžeta opštine

24.09.2020.

ROGATICA – Ohrabreni podatkom iz Izvještaja o izvršenju budžeta opštine da je opštinski kolač za perod januar – juni tekuće godine ostvaren sa 4 miliona 807.028 maraka ili 60 posto od plana za cijelu godinu, a preko 38 posto više nego u istom periodu prošle godine, odgovornim u Opštinskoj upravi, bio je jedan od motiva da pokrenu izradu rebalansa budžeta za 2020. godinu.

U nacrtu koga su danas usvojili odbornici SO-e planirano je da se sa prvobitnih 8 miliona budžet poveća za 950.000 maraka ili 11,8 posto više u odnosu na planirani budžet za ovu godinu on iznositi 8,950.000 maraka.

Povećenje budžetskih sredstava, rekao je na sjednici Milan Sorak iz Odjeljenja za finansije, zasniva se jednim dijelom na povlačenju ostatka kreditnih sredsdtava iz 2019. Namijenjenih za realizaciju određenih kapitalnih projekata. Tu su i doznake Vlade Republike Srpske na ime pomoći lokalnim zajednicama za saniranje posljdica izazvanih krizom pandemije virusa Kovid 19.

Pri sastavljanju nacrta rebalansa budžeta, dodao je Sorak, pošlo se i od toga da se do kraja godine ne očekuju izmjene propisa koji bi direktno ili indirektno uticali na dosadašnji tok priliva sredstava i da će Vlada Srpske ispoštovati svoje odluke o dodjeli sredstava lokalnim zajednicama za 2020. godinu.

Pošto se radi o nacrtu, rebalans je upućen na javnu raspravu, koja će, prema zaključku SO-e, trajati do 10. oktobra, nakon čega će kao prijedlog biti pripremljen za usvajanje na narednoj sjednici Skupštine opštine.

Na ovoj sjednici usvojeno je i više različitih odluka. Među njima je i odluka kojoj Opština bez naknade ustupa u osnovna sredstva Doma zdravlja „Dr Zoran Mitrović“ sanitetskog motornog vozila marke „Peugeut“ čija vrijednost je 68.000 maraka bez PDV-a.

Ovo vozilo nabavljeno je iz Programa javnih investicija Republike Srpske za finansiranje iz budžeta u 2017. godini za potrebe prevoza pacijenata.