U Foči za devet dana 36 novozaraženih – Štab pojačava kontrole

Radio Foča - 10. septembra 2020. 058.ba

FOČA – Opštinski štab za vanredne situacije u Foči donio je danas više mjera kojima će se pojačati inspekcijska i policijska kontrola poštovanja epidemioloških mjera, posebno u ugostiteljskim objektima , trgovinskim i drugim radnjama, a zbog povećanog broja pozitivnih na virus korona u ovoj opštini u kojoj je od početka septembra zabilježeno 36 novozaraženih.

Na Štabu je rečeno da je u Foči trenutno na virus korona pozitivno 60 osoba, a do sada se oporavilo 110 zaraženih, te da zabrinjava visok procenat zaraženosti od 42 odsto u odnosu na broj testiranih u posljednjih desetak dana.

Pod zdravstvenim nadzorom je 158 osoba, a na liječenju u Univerzitetskoj bolnici su 22 pacijenta sa težom upalom pluća, od kojih je troje na respiratoru.

Posebno je naglašeno da su privatna slavlja u ugostiteljskim objektima, poput rođendana, svadbi, krštenja, na kojima nije poštovana mjera ograničenja do 50 osoba, doprinijela širenju zaraze.

Nakon jednog takvog slavlja, na kojem je bila jedna osoba za koju je testiranjem kasnije utvrđeno da je pozitivna na virus korona, 68 učenika Srednjoškolskog centra stavljeno je u kućnu izolaciju.

Sve ovo govori o neodgovornom ponašanju građana, koji nisu svjesni koliko je situacija ozbiljna, rečeno je na sjednici Štaba.

Direktor Doma dravlja Miroslav Ristanović navodi da je od 1. do 9. septembra od 86 testiranih 36 bilo pozitivno.

„Javna okupljanja je potrebno svesti na najmanju moguću mjeru, da se nosi maska, drži distanca. Ono što je najvažnije, naša epidemiološka služba je došla do saznanja da je u posljednjih dvadesetak dana prisutno sve više proslava, što se mora svesti na najmanju moguću mjeru“, upozorio je Ristanović.

Na sasatanku Štaba je istaknuto da inspekcija i policija neće više tolerisati kršenje mjera i da će se svako nepoštovanje oštro kažnjavati.

Načelnik opštine Radisav Mašić kaže da je situacija pogoršana i zabrinjavajuća.

„Policija će danas obići sve ugostiteljske objekte i upozoriti vlasnike da su dužni da poštuju dosljedno sve mjere. Pored toga, sve vlasnike smo obavezali da su dužni da nadležnoj inspekciji prijave zabave, koje se organizuju u njihovima objektima, što će se kontrolisati, a za sve koji ne budu prijavili zabave i ne budu poštovali mjere izreći će se oštre sankcije“, rekao je Mašić.

On je naveo da će inspekcija obići i trgovinske i sve druge radnje, u kojima je primjećeno da se ne poštuju mjere, i upozoriti vlasnike.

Štab je obavezao ljekare epidemiologe da obiđu sve škole i održe predavanja za učenike i nastavnike da bi im se skrenula pažnja na opasnot od epidemije, te koje je mjere potrebno preduzeti da bi se širenje virusa spriječilo.

Epidemiološka služba Doma zdravlja obavezana je da svakodnevno Štabu podnosi izvještaje o epidemiološkoj situaciji.

Civilna zaštita vršiće dezinfekciju stambenih objekata u kojima ima pozitivnih, a ulice će se redovno prati, kao i prostori ispred Bolnice, Doma zdravlja i pijaca.

Štab je pozvao građane da izbjegavaju veće skupove i da poštuju sve mjere, upozorivši da dolaze sezona gripa i zimsko vrijeme, što će dodatno otežati epidemiološku situaciju.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.