Usvojena Strategija razvoja opštine Novo Goražde

Opština Novo Goražde - 10. septembra 2020. 058.ba

NOVO GORAŽDE – Na danas održanoj 26. redovnoj sjednici Skupštine opštine Novo Goražde, odbornici su usvojili Strategiju razvoja opštine Novo Goražde za period od 2020. do 2027. godine. Riječ je o važnom strateškom dokumentu na osnovu kojeg će se planirati sve buduće bitne aktivnosti razvoja Opštine. Prema riječima Tomislava Čarapića, Šefa Odsjeka za finansije, upravljanje razvojem, privredu i društvene djelatnosti, ovim činom je opština praktično završila prvu fazu strateškog planiranja iz kojeg će se tokom primjene istog dokumenta stvoriti uslovi za nesmetan dalji razvoj naše lokalne samouprave u svim njenim segmentima:

„Strategija razvoja je dokument koji predstavlja neophodan uslov za realizaciju brojih projekata koje finansiraju državni fondovi, ali i fondovi međunarodnog karaktera. Čak je i sama izrada ovog dokumenta finansirana od strane UNDP-a, a UNDP je spreman da po usvajanju Strategije odmah finansira jedan projekat koji je bitan za našu zajednicu, a čija je vrijednost do 25.000 američkih dolara“, izjavio je Čarapić.

Skupština je donijela i Odluku o o usvajanju Akcionog plana održivog upravljanja i prilagođavanja klimatskim promjenama (engl:Sustainable energy and climate action plan (SECAP). Na osnovu ovog, takođe bitnog strateškog dokumenta, Opština će biti u prilici da aplicira za brojna sredstva domaćeg i međunarodonog porijekla kojima će finansirati i sprovoditi projekte iz oblasti održivog upravljanja i prilagođavanja klimatskim promjenama na svom području.

Usvojen je i Prijedlog odluke o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja u poljoprivredi opštine Novo Goražde u 2020.godini. Opština je ovim aktom nastavila politiku pomaganja svojih poljoprivrednih proizvođača koja je započeta prije dvije godine, te obezbijedila značajnija sredstva u odnosu na ona sredstva koja su planirana u prethodne dvije godine.

Skupština je opštine je, u svojstvu skupštine preduzeća JKP „Novo Goražde“, dala saglasnost rukovodstvu preduzeća da može sa rukovodstvom predzeća JKP „Vrelo“ Čajniče zaključiti Sporazum o poslovnoj saradnji u cilju prevazilaženja problema vodosnabdijevanja naselja Potkozara koje se vodom snabdijeva iz izvorišta u Čajniču. Ovim sporazumom će se detaljno propisati način vršenja usluge vodosnabdijevanja ovog naselja, kao i način njene naplate od krajnjih korisnika.

Osim pomenutih tačaka dnevnog reda, Skupština opštine je usvojila i Program rada Javne ustanove Centar za socijalni rad Novo Goražde za 2020. godinu, kao Izvještaj o radu ove Ustanove za 2019. godinu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.