Zabilježeno u prolazu – Kukuruz u Rogatici olako zapostavljen

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 21. septembra 2020. 058.ba

ROGATICA – Teritorija opštine Rogatica većim dijelom pripada brdsko-planinskom području. To je razlog da poljoprivredni proizvođači više siju strna žita i nadaleko poznati krompir. Kukuruz se uglavnom sije u zanemarljivim količinama u nižim dijelovima opštine, tetimi, kako su se ti dijelovi nekada zvali, pa i jedna opština u periodu između dva svjetska rata.

Da je kukuruz olako, pa i neopravdano, zapostavljen pokazuje jedna parcela od 20-tak dunuma u gornjem dijelu Rogatičkog polja, zvanog Kratine. U zakupu silažni kukuruz ove godine posijao je Vitomir Perišić. Kako usjev trenutno izgleda pokazuje Mladen Glogovac iz Rogatice koji je visok 185 centimetara i sa ispruženom rukom dobro prelazi dva metra, a ipak je niži od prvih stabljika na kojim je po dva, tri i više klipova mladog kukuruza, pečenjaka, kako se oni zovu u ovim krajevima.

Korisnik parcela Vitomir Perišić, zadovoljno trlja ruke i reče da ovo nije i najvisočiji kukuruz koga je on sijao ove godine. Na drugoj nešto manjoj parceli, ali u predjelu Donjeg polja, takođe u blizini Rogatice, visina stabljika kukuruza je preko tri metra i iz njega se ne bi vidio čovjek na konju?!

Bilo kako bilo, Perišić i drugi koji još siju nešto kukuruza, na najbolji način dokaz su da i ova sjetvena kultura može uspijevati i u Rogatici. Sijala se nekad, sijaće se ponovo, kazuju svi koji ovih dana prođu pored parcela u gornjem i donem dijelu Rogatičkog polja u kojim kukuruz ne zaostaje mnogo iza onog u Vojvodini.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.