Ministar finansija Zora Vidović – Nastavak izgradnje Kulturno-omladinskog centra

20.10.2020.

NOVO GORAŽDE – Juče je opštinu Novo Goražde posjetila Ministar finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović. U sklopu posjete je održan sastanak sa načelnicom Milom Petković i njenim saradnicima, nakon čega su učesnici sastanka posjetili crkvu Sv. Georgija u Sopotnici.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj finansijskoj i cjelokupnoj situaciji u Novom Goraždu, budućim i projektima koji su u toku, te je kao najbitniji projekat izdvojen izgradnja Kulturno-omladinskog centra u Novom Goraždu, za koji je do sada uloženo preko 280.000,00KM iz sredstava Vlade Republike Srbije i sredstava opštine Novo Goražde, te je dogovoreno da Vlada Republike Srpske finansira drugu fazu izgradnje, za čiju će realizaciju biti odmah obezbijeđeno 150.000,00KM, a ostatak potreban za završetak radova će biti obezbijeđen takođe od strane Vlade Republike Srpske u toku sledeće godine.

Vidovićeva je istakla da će Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske i dalje pružati podršku Novom Goraždu, dajući pun doprinos razvoju opštine.

Zahvalivši Vidovićevoj na posjeti, načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković rekla je da je ne tako davno opština Novo Goražde bila u veoma teškoj situaciji i da je njen opstanak doveden u pitanje, ali da je zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske i Vladi Srpske, „zaustavljen točak propadanja i danas, poslije četiri godine, stanje opštine je zadovoljavajuće“.

„Dug opštine, sa uračunatim kamatama je iznosio 5.440.000 KM, danas dug iznosi 2.660.000 KM, vraćeno je 2.780.000 KM. Od opštine koja nije bila u mogućnosti da izvršava ni najosnovnije nadležnosti, polako, ali sigurno stvaramo, koordinisanim radom sa našim republičkim institucijama, respektabilan lokalni sistem, koji u potpunosti stoji na usluzi svim građanima“, dodala je Petkovićeva.

Nakon sastanka, posjeta je nastavljena obilaskom hrama Sv. Georgija u Sopotnici, gde je uz obilazak i upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem konstatovano da poseban trud mora biti uložen u sam kompleks i planove izgradnje, kako Svetosavskog doma, tako i muzeja Srpskog štamparstva čija je izgradnja planirana, te sa završetkom arheološkog ispitivanja, zaokviriti cjelinu i prostor oko ovoga Hrama, a u tome će opština imati bezrezervnu podršku Vlade Republike Srpske.