Ministri Petričević i Vidovićeva u Rogatici

20.10.2020.

POZIV PRIVREDNICIMA ZA DODJELU SREDSTAVA

ROGATICA – Ministar privrede i preduzetništva i za finansije u Vladi Reublike Srpske Vjekoslav Petričević i Zora Vidović u odvojenim posjetama boravili su danas u radnoj posjeti Rogatici.

Primio ih je načelnik opštine Milorad Jagodić sa saradnicima i upoznao sa aktuelnim problemima u privredi i preduzetništvu, odnosno finansijskim problemima Opštinske uprave i realnog sektora.

Nakon toga ministar Petričević i opštinski rukovodioci posjetili su DOO „Rađen“, jednu od uspješnijih drvoprerađivačkih firmi u Rogatici koja zapošljava 28 radnika i uz preradu 7 do 8 hiljada kumbih metara drvne građe bavi se uglavnom proizvodnjom polufinalnih i dijelom finalnih drvnih proizvoda koji se u preko 85 posto plasira u Srbiju.

Na konferenciji za novinare ministar Petričević uz iskazano zadovoljstvo što je posjetio DOO „Rađen“ koja je izvozno orjentisana, pozvao je privrednike Republike Srpske da se u narendih 15 dana prijave na javni poziv za dodjelu sredstava onim subjektima iz prerađivačke industrije koji su izvršili nabavku nove opreme ili tehnologije u ovoj godini.

Prema njegovim riječima, u toku su i isplate na ime povećanja plata iz drugog obračunskog perioda i naglasio da je u toku obrada zahtjeva privrednika i već su počele isplate finansijskih sredstava po ovom osnovu. Oni koji su propustili priliku da se prijave za naredni obračunski period mogu to još učiniti, a ministarstvo je za te namjene obezbijedilo pet miliona maraka.

Ministar Zora Vidović u razgovoru sa načelnikom Miloradom Jagodićem upoznala se sa finansijskim i drugim problemima koji tište ovu lokalnu zajednicu. Posebna pažnja posvećena je problemima oko iznalaženja investitora za oživljevanje Nove tvornice prečistača. Podrška Vlade, u čijem je vlasništvu ovaj nekada poznati privredni subjekat neće izostati. Uz to, Ministarstvo za finansije i Vlada će pomoći i pri realizacji izgradnje nove stambene zgrade za mlade bračne parove i planiranu izgradnju kuća za mlade u selima,kako bi ih što više ostajalo na svojim imanjima i na području opštine.

Ministarka Vidović naglasila je ovom prilikom da rukovodstvo opštine Rogatica zaslužuje punu pažnju i podršku Vlade Srpske i radi toga što je vode ljudi koji svoj rad zasnivaju u prvom redu na razvojnoj politici čiji j cilj interes građana. To pokazuje i više razvojnih projakata koji čekaju bolje dane za realizaciju. U tome će imati punu podršku Vlade i ministarstva na čijem je ona čelu. To posebno važi za projekte koji će omogućavati zapošljavanje novih radnika posebno u realinom sektoru, rekla je Vidovićeva, koja je u nastavku posjete Rogatici obišla DOO za proizvodnju i promet zdrave hrane „Pover“, koje će uz podršku Republičkog zavoda za zapošljavanje uskoro primiti 77 novih radnika, i DOO „Mišo Promet“ koje se bavi preradom drveta i trgovinom na veliko i malo.

Ocjenjujući posjete ministara u Vladi Srpske načelnik opštine Milorad Jagodić istakao je da je svaka ovakva posjeta dobro došla i nosi sa sobom punu podršku u realizaciji naših projekata. Ovoga puta u realnom sektoru i posebno oko rješavanja statusa Nove Tvornice prečistača.

Načelnik Jagodić posebno je pozdravio podršku Vlade u saniranju posljedica virusa korona kako u Opštinskoj upravi, tako i realnom sektoru.