“Nektar OK Fest karavan” – Put kulture kreće iz Foče

07.10.2020.

FOČA – OK tim u saradnji sa ustanovama kulture u RS i BiH pokrenuo je projekat “Nektar OK Fest karavan” sa ciljem promocije programa festivala za narednu godinu i kreiranja kvalitetnog kulturnog sadržaja koji će vratiti program i publiku u te ustanove. Namjera organizatora je da „probudi“ i „osvježi“ kulturne sadržaje u zemlji koji su tokom ove godine gotovo u potpunosti obustavljeni, zbog pandemije virusa korona.

Među stanicama „Nektar OK Fest karavana“ naći će se sredine iz kojih dolazi najveći broj posjetilaca na Tjentište. Organizatori na taj način žele da im pruže zahvalnost za ukazano povjerenje tokom šest godina postojanja festivala, te da im u vrijeme krize izazvane pojavom virusa korona donesu dašak Tjentišta i festivala u njihov grad.

-Karavan kreće iz opštine Foča, koja je domaćin najvećeg muzičkog festivala u BiH. Dvodnevni program, koji će se realizovati 17. i 18. oktobra u saradnji sa Centrom za kulturu i informisanje Foča, obuhvatiće zanimljive kulturne sadržaje koji u novom ruhu, često nazivanim i „novo normalno“ za publiku ove regije, poslije duge pauze donose atraktivan program-saopštio je OK tim.

Program će početi u subotu 17. oktobra u izložbenoj sali Centra za kulturu i informisanje, otvaranjem izložbe „OK Fest retrospektiva“ autora Marka Ristića i Vedrana Ševčuka.

Nakon toga u bioskopu „Doli Bel“ biće prikazan dokumentarni film „Tusta“, režisera Andreja Korovljeva, o najvećem frontmenu eks-Ju pank-rok scene, Branku Črncu Tusti-frontmenu benda „KUD Idijoti“, čovjeku koji je prerastao muziku i postao simbol slobodnog mišljenja i zdravog razuma.

Večernji sati u subotu 17. oktobra u Gradskom pozorištu Foča, rezervisani su za koncert Nenada Marića alias Kralj Čačka, koji trenutno uživa veliku popularnost u cijeloj regiji. Njegova muzika predstavlja mješavinu džeza, bluza, rokenrola i šansone, zbog čega ga mnogi porede sa velikanom Tomom Vejtsom.

U nedjelju 18. oktobra program Nektar OK Fest karavana donosi projekciju još jednog dokumentarca sa elementima igranog filma. Riječ je o filmu „Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu“, režisera Mladena Matičevića.

Promocijom knjige autora Dušana Vesića „Bunt dece socijalizma“, koja donosi priču o prvoj generaciji bendova novog talasa jugoslovenske rok kulture, Nektar OK Fest karavan završava dvodnevni program u Foči i nastavlja put Trebinja, gdje u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, 31. oktobra i 01. novembra priprema interesantan i sadržajan program.

Broj mjesta na svakom najavljenom događaju je ograničen u skladu sa epidemiološkim mjerama. Ulaz je besplatan, a sve informacije o načinu preuzimanja ulaznica biće dostupne na zvaničnoj stranici Nektar OK Festa, kao i u Centru za kulturu i informisanje Foča.

Nakon Foče i Trebinja, sledeće stanice na kojima staje Nektar OK karavan su Zvornik ( Dom omladine, 05. – 06. novembar), Banjaluka (Kulturni centar Banski dvor, 10. – 11. novembar), Mostar (Muzički centar Pavaroti, 27. – 28. novembar).

-Uskoro će biti poznati programi za te gradove, kao i datumi i program koji nas u narednom periodu očekuje u Gradišci, Doboju, Zenici, Sarajevu, Tuzli-naveli su organizatori.

Posjetioce pozivaju da se pridruže karavanu, prisjete najljepših momenata sa Tjentišta u proteklih šest godina, i pripreme za novo zajedničko druženje i poglavlje Nektar OK Festa, od 16. do 18. jula naredne godine u Nacionalnom parku Sutjeska.