Šeranić u Foči: Porodična okupljanja svesti na najmanju mjeru

27.10.2020.

FOČA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je u Foči sa načelnikom Radisavom Mašićem, direktorima Doma zdravlja i Centra za socijalni rad o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i načinima organizovanja zdravstvene zaštite u cilju suzbijanja epidemije virusa korona. Sa sastanka je upućen apel stanovništvu da striktno poštuje sve preventivne mjere i smanji porodična i privatna okupljanja.

Šeranić je upozorio da skoro sve opštine u Srpskoj imaju porast broja oboljelih i da brojke ukazuju na nepovoljnu situaciju, a samim tim i veći pritisak na bolnice i domove zdravlja što zahtijeva novu organizacija rada. Istakao je dobru organizaciju primarne zdravstvene zaštite u Foči i uključenost i saradnju sa Univerzitetskom bolnicom i lokalnom zajednicom.

-Dom zdravlja, kako je i preporučeno, sprovodi ambulantno liječenje početne ili blage upale pluća kod pacijenata oboljelih od kovid i pruža adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Razmatrali smo kako u narednom periodu proširiti kapacitete Doma zdravlja, kako preraspodijeliti timove i obezbijediti dijagnostičke pretrage-rekao je Šeranić.

Ističući da su različiti načini inficiranja virusom korona od masovnih do porodičnih okupljanja, privatnih proslava i do drugih događaja, Šeranić je rekao da se i na svim okupljanjima treba pridržavati propisanih mjera i privatne proslave smanjiti na minimum.

-Nažalost, proslava jedne slave i u Foči dovela je do toga da imamo niz zaraženih lica i da se virus vrlo brzo širi. Zato apelujem i dalje da se porodična okupljanja svedu na krug porodice, sve ostalo može da ugrozi i porodicu i prijatelje i sve nas. U ovom trenutku za tim nema potrebe. Mjere prevencije su poznate, samo treba da se sprovode i dalje-rekao je Šeranić.

Ministar zdravlja ukazao je i na važnost i potrebu osposobljavanja Centra za socijalni rad u vremenu neizvjesne i nestabilne epidemiološke situacije.

-Svi smo zabrinuti, brinemo za budućnost, ne znamo šta će nas dočekati u narednom periodu. Javlja se nervoza , pa čak i nasilje u porodici i društvu, zato moramo biti spremni kakve vrste programa da uvedemo. Već sada radimo sa stručnim radnicima iz oblasti socijalne zaštite kako bismo mogli prevenmtivno da djelujemo-rekao je Šeranić.

Načelnik opštine Radisav Mašić kaže da lokalni Štab pooštrava mjere Republičkog štaba s ciljem zaustavljanja prekomjernih okupljanja.

-Preporuka je da se sve svede na porodično okupljanje u najužem krugu, jer nije krsna slava proslava među 300 ljudi, ona ima svoj način proslavljanja. Mislimo da nam tu značajnu pomoć mogu dati sveštenici-rekao je Mašić.

U Foči od prošle sedmice svakodnevno raste broj zaraženih, a nakon današnjeg izvještaja povećao se za 22 oboljelih. Trenutno je na kovid 19 aktivno pozitivno 177 osoba, dok je 418 pod zdravstvenim nadzorom.