Vidović: Dodatna sredstva Vlade Medicinskom fakultetu za opremanje novih prostorija

Radio Foča - 19. oktobra 2020. 058.ba

FOČA – Ministar finansija Zora Vidović najavila je da će Vlada Srpske preuzeti obavezu opremanja novog bloka Medicinskog fakulteta, koji je u izgradnji. Vlada je ranije obezbijedila sredstva za energetsku efikasnost bolnice i zgrade fakulteta, pomogla opštini da sanira posljedice borbe sa virusom korona i realizuje infrastrukturne projekte. Invsticioni ciklus u Foči se nastavlja, istakla je Vidovićeva tokom posjete opštini.

Vidovićeva se u Foči uvjerila da je Medicinski fakultet prestižna visokoškolska ustanova na kojoj iz godine u godinu raste broj upisanih studenata i koja prva u Srpskoj upisuje strane studente na studijski program medicina na engleskom jeziku. Podrška Vlade u razvojnim projektima ove ustanove neće izostati, najavila je Vidovićeva.

-Vlada će sigurno prepoznati sve ove dobre rezultate i obezbijediće sredstva za opremanje sprata koji se sada gradi, a eventualno i za sve drugo što bude potrebno-rekla je ona.

Vlada Srpske ranije je pomogla projekat energetske efikasnosti na Medicinskom fakultetu sa 600.000 maraka. Nadogradnju trećeg sprata sa 250.000 finansiraju zajedno fakultet i opština Foča. Za opremanje novog bloka potrebno je oko pola miliona maraka.

-Dobili smo obećanje od Vidovićeve da će Vlada pomoći završetak ovog projekta, tako da se nadamo da ćemo do kraja naredne godine, odnosno do početka sljedeće školske godine imati opremljene nove prostore, kako za strane studente, tako i za domaće-rekao je dekan fakulteta Dejan Bokonjić.

Ministar finansija obišla je trenutno najveće gradilište u Foči-Univerzitetsku bolnicu, u kojoj je u toku rekonstrukcija paviljona i nabavka savremene medicinske opreme, za šta je Vlada Srpske izdvojila 16,3 miliona maraka. Posao bi trebalo da bude završen do kraja naredne godine.

-Dogovorili smo sa ministarkom finansija da se nađu sredstva za sve što bude trebalo u budućnosti za dodatne radove da Univerzitetska bolnica zaokruži cijeli ciklus adaptacije i opremanja i da krajem 2021. bude savremena bolnička ustanova, kao nastavna baza Medicinskog fakulteta koja će u potpunosti da zadovolji sve standarde-rekao je direktor ove ustanove Radmil Marić.

Vidovićeva se uvjerila i u kvalitet rada i nastave na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči.

-Vlada Srpske je raspoložena da pomogne svim fakultetima, grant Bogoslovskog fakulteta je nizak, tako da ćemo se potruditi da im popravimo status-kazala je Vidovićeva.

Podsjetivši da je Bogoslovski fakultet identitetska institucija srpskog naroda u BiH, dekan Vladislav Topalović rekao je da su sa Vidovićevom razgovarali o trenutnim epidemiološkim mjerama koje sprovode kako bi se nastava nesmetano odvijala, te o budućem unapređenju nastavnog procesa.

Vidovićeva se sastala i sa načelnikom opštine Radisavom Mašićem. Opštinsko rukovodstvo pohvalila je za domaćinsko poslovanje koje, kako je navela, može da služi za primjer mnogim opštinama.

-U strukturi budžeta, 40 odsto su investicije. Možda je to i jedina opština u Srpskoj koja ima toliki procenat učešća kapitalnih investicija u budžetu. Opština je zadužena samo devet odsto, što daje vjetar u leđa narednom mandatu da ima prostora da nastavi domaćinsko poslovanje-rekla je Vidovićeva.

Opština Foča za saniranje posljedica pandemije virusa korona od Vlade Srpske ove godine dobila je 650.000 KM, te dodatnih 500.000 KM za rekonstrukciju saobraćajnice između dva gradska groblja, koja povezuje naselja Lazarevo i Barakovac. Od republičkih institucija očekuju pomoć i u novom investicionom ciklusu.

-Prije svega investicije u drvnu industriju, razvoj putnih komunikacija, magistralnih i regionalnih puteva. Očekujemo i velike investicije u hidroenergetici, što bi pomoglo zapošljavanju, a time i lokalnom budžetu-rekao je načelnik opštine Radisav Mašić.

Vidovićeva je iz Foče otišla sa uvjerenjem da ova lokalna zajednica treba da dobije status grada na čemu će se, kako je rekla, priotitetno raditi u narednom periodu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.